Szeged, átadás, Bagoly Utcai Bölcsőde, bölcsőde, gyerek, nevelés, önkormányzat, újszeged

Átadták Szeged legkörnyezetbarátabb bölcsődéjét

Helyi hírek

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata 2017 óta eddig hat bölcsődét újított fel összesen közel 1,4 milliárd forintból a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. Most a marostői  városrészben a Bagoly Utcai Bölcsőde felépítésével a város legkörnyezetbarátabb, legzöldebb bölcsődéje épült meg.


A bölcsődét azért építették, hogy kiváltsa a Töltés utcai intézmény 1986 óta bölcsődeként működő, több mint száz éves, korszerűtlen épületét, miközben a bölcsődei férőhelyek száma is nő. A Töltés Utcai Bölcsőde régi épülete a jövőben a bölcsődék karbantartó és raktár helyiségeként működik tovább. A megnövekedett igényekre tekintettel, a beruházásnak köszönhetően, egy 28 férőhellyel megemelt, összesen 72 férőhelyes bölcsőde valósult meg. A gyerekekről 20 fő dolgozó gondoskodik, 7 új szakmai álláshely létesült.

Az épület belső udvari részét alakították ki az ide járó bölcsődés gyerekeknek. Ezen a részen hat, egyenként több, mint 50 négyzetméteres gyermekszobát és hozzájuk kapcsolódó öltözőket, vizesblokkokat és raktárszobákat hoztak létre. Mindegyik csoportszobához közvetlenül tartozik az udvaron összesen hat nagyméretű, burkolt, részben fedett és nyitott terasz. Az épület akadálymentesített: a főbejárat mellett kialakítottak két akadálymentes mosdót, és van külön férfi és női szülői mosdó is, az épületben két babakocsi-tároló található.

A fűtéshez és hűtéshez szükséges energiát hat darab levegő-víz hőszivattyú biztosítja. Az épületben padló- és mennyezetfűtést építettek ki, és mennyezethűtés is van szerkezettemperálás formájában. A konyhai berendezések mind elektromos működtetésűek. A tetőn napelemes rendszert telepítettek. A belső világítást LED- fényforrások biztosítják, illetve kiépítették az informatikai, kamera- és behatolásjelző-rendszert. Az udvaron a gyermekeknek három vizes tocsogó épült, a homokozók felett napvitorla feszül, az udvart 1500 négyzetméteren füvesítették, 25 fát és cserjét ültettek el. A projekt keretében új számítógépeket és laptopokat, projektort, mosógépet és szárítógépet is beszereztek összesen bruttó 2,2 millió forint értékben.

Fotó: Frank Yvette