Egyházi pénzből építkezhet a nádudvari esperes, vizsgálatot kér a helyi egyházközség

Helyi hírek

Levelet írt a Nádudvari Református Egyházközség dr. Fekete Károlynak, a Tiszántúli református egyházkerület püspökének, mert az utóbbi hónapokban a gyülekezet tagjai között és azon kívül az egyházközség negatív megítélésére alkalmas szóbeszédek terjednek.

A portálunk birtokába jutott dokumentum szerint a nádudvariak annak az információnak az igazság- és valóságtartalmáról szerettek volna megbizonyosodni, amely szerint lelkipásztoruk, N. T. Őz Lajos esperes a Nádudvari Református Egyházközség erőforrásait használva magáncélú építkezéseket folytat Nyíregyháza környékén.

A Nádudvari Református Egyházközség állítja, 2023 nyarán szóban kértek volna tájékoztatást, de az érintett tagadta a hallottakat.

Mint írják, az esperes a Nádudvari Református Egyházközség és a fenntartásában működő idősek otthona erőforrásait használva magáncélú építkezéseket folytat a Nyíregyházához közeli Kemecse külterületén, ismeretlen céllal. Állítólag a Nádudvari Református Idősek Otthona gépjárművei és karbantartó beosztású munkatársai is a helyszínen vannak, és munkavégzést folytatnak a területen.

Az építkezésekről tájékoztatták a nádudvari gyülekezet presbitériumát, és a látottak valóságtartalmát alátámasztandó bemutatták a helyszínen beazonosított érintett négy földrészlet tulajdoni lapjait, melyek mindegyikén Őz Lajos Attila 1/1 arányban szerepel tulajdonosként.

A dokumentum szerint az esperes nemtetszését fejezte ki ezen a presbiteri gyűlésen, sőt vizsgálóbizottság felállítását kérte az ügyben. A vizsgálóbizottság jelentését – annak érdemi vizsgálatot nélkülöző, semmitmondó tartalma miatt a nádudvari gyülekezeti tagok nem tudták elfogadni, így a Nádudvari Református Egyházközség presbiterei 2023. szeptember 12-én lemondtak tisztségükről.

Meglátásuk szerint a történtek több ponton is sértik a Magyarországi Református Egyház gazdálkodásáról szóló 2013. évi IV. törvény rendelkezéseit, valamint felvetik a világi, állami vonatkozó jogszabályokba történő ütközés lehetőségét is.

Mivel a fentebb hivatkozott egyházi jogszabály VIII. rész Felelősségi szabályok 74. §-a kimondja, hogy „Lelkészek és egyházi tisztségviselők felelősségre vonását először lehetőség szerint az Egyház belső rendje szerint kell érvényesíteni”, a Nádudvari Református Egyházközség a Tiszántúli Református Egyházkerületet arra kéri, hogy folytasson le érdemi, részletes vizsgálatot az ügyben.

A Nádudvari Református Egyházközség korábban azzal került be a hírekbe, hogy a szülők tiltakozása miatt nem sikerült megszerezniük a Kövy Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola fenntartói jogát.