Szeged, Gyálai Holt-Tisza, kármentesítés, Holt-Tisza, kotrás, iszap, markoló

Kitakarították a Gyálai Holt-Tisza szennyezett mederüledékét Szegeden

Helyi hírek

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósága közösen valósította meg a „Gyálai Holt-Tisza kármentesítése” elnevezésű európai uniós projektet.


A Széchenyi 2020 program keretében végrehajtott beruházás fő célja a Gyálai Holt-Tisza szennyezéssel érintett mederszakaszának kármentesítése volt. A Gyálai Holt-Tisza kármentesítésének hosszú évekig tartó előkészítése és a tényfeltárások elsősorban szénhidrogén szennyezést azonosítottak. A PILOT projekt során kiválasztották a szennyezett iszap tisztításának leghatékonyabb módszerét. Majd a beavatkozás során a szennyezett iszap egy részét elszállították veszélyes hulladék kezelőhöz, a fennmaradó részt pedig a mederben történő kezeléssel tisztították meg, folyamatos környezeti monitoring mellett.

Szeged, Gyálai Holt-Tisza, kármentesítés, Holt-Tisza, kotrás, iszap, markoló

A kivitelezés eredményeként megszűnt a degradált állapot, javult az ár- és belvízvédelmi biztonság, továbbá a jó ökológiai állapot elérésével nőtt a biodiverzitás és a hatásterületen élő lakosság egészséges életfeltételei is javultak. A projekt a „KEHOP 3.3.0 – Szennyezett területek kármentesítése” pályázati konstrukcióban, európai uniós és hazai alapokból származó, 100 %-os vissza nem térítendő támogatás felhasználásával valósul meg, összesen bruttó 4.5 milliárd forintból.