Ilyen volt a fényfestés Debrecenben, a Nagytemplomnál

Helyi hírek

Az adventi programsorozat előtt is akadt látnivaló Debrecenben, ezen a hétvégén ugyanis a megyei önkormányzat jóvoltából egyedülálló audiovizuális élménnyel gazdagodhattak azok a bátrak, akik a cseppet sem barátságos időjárás dacára kilátogattak a Kossuth térre pénteken.
Ez volt a Fények éjszakája, ahol fényfestéses technika segítségével Debrecenre jellemző motívumokat, meghatározó személyeket és eseményeket vetítettek Nagytemplomra,

Mint már említettem, a Hajdú hagyományok nyomában fantázianevet viselő, uniós pénzből megvalósuló programsorozatot nem igazán fogadták kegyeikbe az égiek. Végig esett az eső, és a szél is konokul fújdogált, így nem igazán volt komfortos végig álldogálni a téren. A nézők többsége esernyővel próbált alkalmazkodni, már ha nem csavarta ki azt a kezükből a szél.

Aki viszont sikerrel vette ezt az akadályt, az nem csalódott a látványban. A kezdés előtt a szervezők a koraszülöttek világnapjának apropóján lila színbe öltöztették Debrecen ikonikus templomát, majd megindult a fényjáték.

koraszülöttek világnapja nagytemplom
A koraszülöttek világnapja alkalmából lila fénnyel megvilágított Debreceni Református Nagytemplom 2023. november 17-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Megelevenedett többek között a város címere és a főnixmadár is szerepet kapott a nem mindennapi filmvásznon, de a városban megforduló híresebb személyiségek (Csokonai Vitéz Mihály, Ady Endre… stb.) is helyet kaptak a fényfestés során. A vetítések között tűzzsonglőrök is szórakoztatták a nagyérdeműt, majd a Nagytemplomban a Csík zenekar koncertjének idejére némileg megszárítkozhattunk.

Aki lemaradt volna erről a pénteki performanszról, az szombaton még bepótolhatja, akkor ugyanis remélhetőleg már jobb időben St. Martin lép fel a templomban.

– Faragó László –