Friss felmérés: Mándi László már népszerűbb Debrecenben, mint Kósa Lajos

Helyi hírek

Már a fideszes szavazók negyede is úgy gondolja, nincs szükség Debrecenben akkumulátorgyárra.

Ez derül ki a 21 Kutatóközpont reprezentatív felméréséből, melyet októberben végeztek el Debrecenben. A felmérés szerint a debreceniek 62 százaléka ellenzi a beruházást, míg 26 százalékuk támogatja, 12 százalék pedig nem tudott dönteni – írja a Telex.

Az ellenzők között sok a fideszes szavazó is, több mint negyedük, 27%-uk nem támogatja az építkezést. Januárban ez az adat még 13% volt. A fideszesek többsége azonban még mindig úgy gondolja, hasznos lesz a térség számára az akkumulátorgyár és továbbra is támogatják a beruházást. Negyedük nem válaszolt a 21 Kutatóközpont kérdésére: Támogatja-e az akkumulátorgyár megépülését Debrecenben?

Az ellenzéki szavazók 84%-a ellenzi a debreceni beruházást.

A felmérésből az is kiderült, a Fidesz népszerűségének nem tett jót az akkugyár, ma már csak a választók harmada, 32% szavazna a Fideszre Debrecenben jelenleg, ami izgalmas előjel a június 9-i EP-választások előtt.

Az egyes politikusokat ismerők egy ötös skálán értékelték a népszerűséget. A felmérés szerint továbbra is

Papp László a legnépszerűbb debreceni politikus: az 5-ös skálán 3,2-es átlagpontot kapott a fideszes polgármester.

A momentumos Mándi 2,8-as átlagponttal a második lett, és ezzel megelőzte a város fideszes országgyűlési képviselőjét, Kósa Lajost, aki a DK-s Vaszkóhoz hasonlóan 2,6-os értéket ért el. Minimálisan van mögöttük Varga Zoltán 2,5-ös átlagponttal.

A 2019-es EP-választáson – amikor legutóbb külön-külön indultak az ellenzéki pártok – a Fidesz 53,12 százalékot ért el Debrecenben, a DK 15,96, a Momentum pedig 11,33 százalékkal követte.

A június 9-i EP-választásra készülve némi aggodalomra adhat okot a kormánypárti vezetésnek, hogy

a felmérés szerint Debrecenben ma már csak a választók harmada (32 százalék) szavazna a Fideszre.

Már több mint 900 főt foglalkoztat a BMW-gyár Debrecen

Fotó: Facebook/BMW Group Gyár Debrecen