Megfizethető lakásokért és kollégiumokért demonstráltak Debrecenben

Helyi hírek

Debrecenben a lakásárak és az albérleti díjak szédületes magasságokat értek el az elmúlt években. Ez a folyamat részben egy örömteli tényezőnek köszönhető: az egyetem fejlődésének. Nagyrészt viszont ingatlanspekuláció eredménye: Debrecenben a lakások több, mint felét befektetési céllal vásárolják készpénzes vevők! – hívta fel a figyelmet petíciójánál a Szikra Mozgalom.

A mozgalom aktivistái Dombi Mihály vezetésével demonstráltak szerdán Debrecenben a megfizethető lakásokért és kollégiumokért.

A mozgalom közleménye:

A mai ingatlan árverésen Debrecen Megyei Jogú Város öt lakása, egy iskolája és kilenc beépíthető területe kerül terítékre. Ezzel együtt idén már 20 lakóingatlan került értékesítésre a város átlal. Ezek az ingatlanok a közösség vagyonát képezték eddig, és ha az önkormányzati bérlakások részeként hasznosulnának, számos küszködő, a jelenlegi válság által mélyen sújtott családnak nyújthattak volna segítséget. Ehelyett ezek a lakások, telkek, a debreceni ingatlanbuborék által magasba lökött albérletpiacon elérhetetlenekké válnak széles rétegeknek, vagy spekuláció tárgyaként hasznosítatlanul állnak majd hosszú évekig. Az üres belvárosi telkeken kollégiumot, és bérlakásokat kellene építeni, és nem eladni arra a célra, hogy egy újabb, városképet romboló luxusingatlan épüljön a helyére. A debreceni lakhatási válság mindannyiunk ügye. Mi a Szikra Mozgalomban úgy látjuk, hogy a városnak ezzel a folyamattal éppen ellentétesen kellene cselekednie. Szerintünk egy városnak nem az a funkciója, hogy újabb vagyontárgyakhoz juttat keveseket, hanem hogy sokaknak biztosít lehetőséget a boldogulásra. A közös értékek kiárusítása helyett a városnak szélesítenie kellene az elérhető árú lakások kínálatát, kollégiumi férőhelyeket kellene bővítenie, és lakásügynökséget kellene létrehoznia – ahogy ezt petíciónkban is megfogalmaztuk októberben.