Letették a kelenföldi evangélikus óvoda alapkövét

Helyi hírek

A kelenföldi evangélikus gyülekezet tagjai, újbudai politikusok, lelkészek és egyházi dolgozók közössége ünnepelt együtt Budapest XI. kerületében az Albert utca 26. alatti telken, amikor november 6-án letették a Fügefa Kelenföldi Evangélikus Óvoda alapkövét. A régóta várt intézmény építési munkálatai októberben kezdődtek, és várhatóan 2024 őszén nyithatja meg kapuit az intézmény.

Az alapkőletétel alkalmával tartott istentiszteleten Blázy Árpád, a Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze és Gáncs Tamás, a gyülekezet parókus lelkésze szolgált a liturgiában; az ünnepi prédikációt Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke tartotta Zákeus története alapján, az intézmény nevében is megtalálható fügefa szerepére helyezve a fókuszt. „Jó lenne, ha a jövőbeni óvodásokat nem engednénk csak az alacsony perspektívából látni, hanem fel tudnánk őket emelni a szó fizikai és lelki értelmében is. Milyen jó felemelni egy gyermeket és egy nemzetet az új generáción keresztül! Emeljük fel a gyermekeket! Engedjük őket felmászni a fügefákra, és tegyük lehetővé, hogy meglássák Jézust, nemcsak ők, de szüleik is!” Zárásul az elnök-püspök köszönetet mondott Magyarország kormányának, a helyi önkormányzatnak, valamint a kelenföldi evangélikus gyülekezetnek is.

Az igehirdetés után Gáncs Tamás olvasta fel az alapító okiratot, melyből a jelenlévők megtudhatták, hogy az épülő intézmény lesz az első budai evangélikus óvoda. Miután elhelyezték az alapkövet, Blázy Árpád imádkozott a szolgálatvégzőkért, az építők egészségéért és azért, hogy az építkezés balesetmentesen, a kitűzött határidőre fejeződhessen be.

A köszöntések sorát Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár kezdte, beszédében az alapkövek és szegletkövek fontosságáról szólva. „Fontos, hogy jó szegletkövet válasszunk, és kövessük Luthert, aki kiemelte számunkra: »sola Scriptura«, egyedül a Szentírás alapján érdemes élni, melyben már minden meg van írva, ami a társadalmi építkezéshez szükséges.” A kötőanyag pedig – tette hozzá – nem más, mint a másik emberért vállalt felelősség.

Orosz Anna, a kerület országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Újbudát erős, élő, összetartó, befogadó, szolidáris közösségek alkotják. Felidézte Gáncs Tamással való első egyeztetését: azt érezte, hogy a lelkész nyugalmat, békét, optimizmust sugároz, így nem is volt kérdés, hogy a képviselő a támogatásáról biztosítja a kelenföldi evangélikusokat, hogy felépíthessék az óvodát, amelyhez a kerületi önkormányzat biztosította a telket.

Zelenák Tímea, az intézmény jövőbeli vezetője Kormos Istvánnak a Vackor az óvodában című verses meséjéből vett idézettel kezdte köszöntőjét, kifejezve reményét, hogy a négycsoportos, a dráma- és mesepedagógia módszerét is alkalmazó óvoda szintén, mint a műben, tágas, fényes, zsibongástól teli lesz majd, ahol a gyerekek testi, lelki és szellemi fejlődését fogják segíteni minden lehetőségükkel.

A köszöntések sorát Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője elsőként az udvaron álló szívlevelű hársfára hívta fel a jelenlévők figyelmét. Mint fogalmazott, Luther Márton a hársfát a békesség, a közösség jelének tartotta. Ha a hársfa alatt leülünk, eszünk-iszunk, sőt még táncolunk is, az a közösségépítés egy fontos eszköze, lehetősége. „Nagyon remélem, hogy a szülők, akik majd ide íratják be gyermeküket, meg fogják tapasztalni lelkészeink és dolgozóink részéről a derűt, a hitet, a közösségbe és a jövőbe vetett bizalmat és a közösség iránti elkötelezettséget.” Prőhle Gergely végezetül erőt kívánt az építőknek a munkához, valamint erőt a kelenföldi gyülekezetnek: „Adja Isten, hogy még hosszú évtizedeken át itt Lágymányoson, Szentimrevárosban az evangélikusság gyarapodjon hitben és létszámban is.”

A Magyarországi Evangélikus Egyház és Magyarország Kormánya által 2020 márciusában megkötött hosszú távú megállapodás értelmében a kormány – az evangélikus egyház fejlesztési igényeire válaszolva – támogatja új evangélikus egyházi óvodák építését, illetve több meglévő óvoda esetében a modernizációt és a férőhelybővítést.

A Magyarországi Evangélikus Egyház az EGYH-EKF-20-P-0042 támogatás részeként megvalósuló óvodafejlesztési program keretében 2023-ban két intézmény fejlesztési munkálatait kezdi meg; az egyik a Fügefa Kelenföldi Evangélikus Óvoda. A beruházás teljes egészében Magyarország kormányának támogatásával valósul meg, 1,23 milliárd Forint összegben.

(Kézdi Beáta/Evangélikus Információs Szolgálat)