Debrecenben is lesz “Hazaváró Iroda” – így próbálja visszacsábítani a külföldön élő fiatalokat a kormány

Helyi hírek

Bajától Dunaújvárosig, Budapesttől Győrig és Salgótarjántól Nagykanizsáig az ország 27 pontján nyit a jelenleg külföldön élő/dolgozó magyarokat hazacsábító Hazaváró Irodákat a kormány – szúrta ki a hvg.hu egy keddi kormányrendeletben.

Ezeknek az eleve meglévő Kormányablakok adnak helyet – derül ki a Magyar Közlönyben kedd este megjelent, “a diaszpóra-magyarsággal történő kapcsolattartás támogatásáról” szóló kormányrendeletből.

Ezek nemcsak információs pontként működnek majd, hanem a hazatelepülni vágyók “egyablakos” ügyintézéssel hivatalos közigazgatási ügyeket is intézhetnek. Hogy milyeneket, azt még senki nem tudja, de korábban kormányzati szereplőktől példaként elhangzott, hogy nyugdíjfolyósítással, diplomahonosítással, vállalkozás indításával, adó- és lakcímkártya ügyintézéssel összefüggő ügyekről is szó lehet.

A projektet már csaknem egy éve tervezi a kormány, informális döntést tavaly november 16-i ülésén hozott a kabinet, és időközben “feladatszabás” is történt.

Csökken a túró rudi áfája

Például az idén február 20-i, “a diaszpóra magyarsággal történő kapcsolattartást támogató intézmények fejlesztéséről” című 1039/2023-as kormányhatározattal, amely már pontos forrást is rendelt a célhoz:

2023-ban 1 142 685 200 forintot

2024-ben 103 061 800 forintot

A Hazaváró Irodák hálózatának ötlete a régóta zajló előkészítés ellenére csak idén nyáron kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor júliusban Kövér László fideszes házelnök is beszélt róla egy interjúban.

A most kiadott rendeletben a Hazaváró Irodákat a nagyvárosok Kormányablakaiban, összesen 27 helyszínen:

alapvetően megyénként egy helyen, de hat megyében és Budapesten két helyen is.

A meglévő kormányhivatali ablakok egyikének-másikának “átcímkézésével” létrejövő Hazaváró Irodák az elérhető információk szerint minimális befektetési igényűek.