A Szegedi Tudományegyetemen az 1956-os menekültek befogadásáról nyílt kiállítás

Helyi hírek

Az 1956-os magyarországi menekültek kanadai befogadásáról nyílt kiállítás a Szegedi Tudományegyetemen csütörtök este.

Francis Uy ideiglenes ügyvivő a Magyar Exodus Kanadában című tárlat megnyitóján úgy fogalmazott, az 1956-os forradalom nagyon fontos mérföldkő Kanada és Magyarország kapcsolatában. A diplomata közölte, jelenleg Kanadában 350 ezer azoknak a száma, akik magyar származásúnak vallják magukat. Többségük a második világháború után érkezett, mintegy 100 ezren pedig az 1956-os forradalmat követően vándoroltak be Kanadába.

Az 1956-os forradalom leverését követően Kanada nagyon gyorsan cselekedett, és döntött úgy, hogy minden magyar menekültet befogad, és utazási költségüket is fedezi. Az ország történetében ez volt az első nagy, rövid idő alatt lezajló menekülthullám – tudatta az ügyvivő. Francis Uy kiemelte, a Kanadában élő magyarok kulturálisan és gazdaságilag is összekapcsolják a két országot. Vannak olyanok, akik nyugdíjas éveikre visszatérnek Magyarországra, és olyanok is, akik befektetőként érkeznek. Példaként Frank Hasenfratzot említette, aki a forradalmat követően menekültként öt dollárral a zsebében lépett kanadai földre, majd megalapította a Linamart, amely mára 26 ezer alkalmazottat foglalkoztató multinacionális autóalkatrész-gyártó vállalkozássá fejlődött. A cégnek Orosházán is működik üzeme, és jelenleg Békés vármegye legnagyobb munkaadója.

Az ügyvivő azt mondta, Kanadában ma is élő az ’56-os magyarok befogadásának emléke. 2022-ben Ontarióban törvénybe foglalták, hogy minden év októbere a magyar örökség hónapja; ilyenkor azok előtt a magyarok előtt tisztelegnek, akik kemény munkájukkal és kitartásukkal hozzájárultak Kanada legnépesebb tartományának fejlődéséhez.