Szeged, személyszállítás, Szeged-Szabadka, vasútvonalon, vonat, közlekedés, vasút, MÁV, sín, Szentmihálytelek, megálló, zajvédő fal, építkezés

Nem indul el időben a Szabadka–Szeged vasútvonal – helyszíni beszámoló

Helyi hírek

Az ígéretek ellenére, hogy a következő nemzeti ünnepünkön, október 23-án elindulhat a személyvonat Szabadka és Szeged között, most meghiúsul, ugyanis a magyar oldalon nem fejezték be a munkálatokat. A személyvonat új indulási dátumát egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Október 23-án nem indul el a személyvonat Szabadka és Szeged között, pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, a nemzeti ünnepen megindulhat a személyforgalom a szerb és a magyar városok között – számol be a Szabad Magyar Szó.

A szerb oldalon minden készen van, kijelölték a járat ideiglenes állomását és megállapították a jegyárat, ami 3 euró 20 cent (1230 forint) lett volna.

A lap megkereste a MÁV-ot, akik kérdésükre azt válaszolták:

A MÁV Zrt. határozattan cáfolja azt az értesülést, hogy a biztosítóberendezés engedélyeztetésével kapcsolatban merültek fel problémák. Ugyanakkor megerősítjük, hogy a személyforgalom nem október 23-án, a nemzeti ünnepen indul újra. Ennek oka részben a munkálatokban a nyár folyamán beállt 1 hónapos kényszerszünet, részben pedig az, hogy biztosító és vonatbefolyásoló rendszerek új, Magyarországon először beépítésre kerülő nemzedéke az eredetileg tervezettnél ugyancsak hosszabb tesztidőszakot igényel. Mindezekre tekintettel a tulajdonos Építési és Közlekedési Minisztérium jóváhagyta a személyforgalom elindításának későbbre halasztását. Ennek hivatalos időpontja a jelzett munkák előrehaladása függvényében kerül meghatározásra, amiről a nyilvánosságot azonnal értesíteni fogjuk.

Jelen állás szerint tehát nem lehet tudni, mikor indulhat el a Szabadka–Szeged személyvonat.

Helyszíni szemle:

Hétfőn még javában dolgoztak a Szentmihályteleki megálló és a zajvédő falak építésén. A villamossági berendezéseket beállították, azok valószínűleg napokon belül üzemkész állapotban lesznek. A lakóházak és a sínek közé beígért zajvédő falakat, azonban még most építik.

A Szeged és Szabadka között lévő vasútvonalon folyamatosan dolgoznak, hogy jövő héten elindulhasson a vonatközlekedés a két város között

Fotók: Frank Yvette