Szeged, baleseti szimuláció, Dóm tér, mentő, tűzoltó, mentőhelikopter, baleset, elsősegély, bemutató

Sok érdeklődő nézte meg a Dóm téren a baleseti mentés-bemutatót – galéria

Helyi hírek

Az előre megrendezett balesetben egy rolleres fiatalember személyautóval ütközött, a mentéshez kivonultak a tűzoltók  és a rendőrök, a mentősök pedig autóval és helikopterrel is segítettek.  

A baleseti mentés bemutatóját szerdán kora délután tartották a Szegedi Dóm téren. Az alapvető műszaki és életmentési feladatokkal, és a sérült elszállításának szakszerű módjával ismerkedhettek meg az érdeklődők. A mentés műveleteit Hangai József mentőtiszt ismertette a közönségnek, amelyben sok diák volt.

A bemutató szervezője a Magyar Traumatológus Társaság volt, amely Szegeden tartja éves kongresszusát. Mint az ismertetőből kiderült, a megrendezett esetet azért választották és mutatták be így, mert országszerte minden napra esik elektromos rolleres baleset. Az áldozatok gyakran élethosszig tartó, maradandó sérüléseket szenvednek.

Varga Endre professzor, a Magyar Traumatológus Társaság  kongresszusának elnöke  balesetmegelőzési tanácsokat adott. Eszerint gyakran előfordul, hogy aki felbukik a rollerrel, az arcára esik, emiatt sok ilyen sérültet kell ellátni. Ezért érdemes bukósisakot viselni, lehetőleg olyat, aminek állvédője is van. Fontos, hogy a rollerező ne használjon menet közben fülhallgatót, mert rengeteg balesethez vezet, ha hiába dudálnak vagy kiáltanak rá, nem hallja a fülébe szóló zene miatt. Veszélyforrás az alkohol és kábítószer is, bulik után sokszor ketten-hárman is mennek egy rollerrel, ami szintén balesetveszélyes.

Fotók: Frank Yvette – Szegedi Nap