Kiállítás nyílt a debreceni Nagyerdőről

Helyi hírek

A Nagyerdő Hete programsorozat nyitóeseményeként Magyarország legszebb erdejét, a debreceni Nagyerdőt bemutató kiállítás nyílt az Új Városháza Galériában 2023. október 9-én.

Mazsu János, a Nagyerdő Társaság és a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke a megnyitón úgy fogalmazott, A mi Nagyerdőnk címet viselő kiállítás a Debreceni Értéktár sorozatába és A Nagyerdő Hete rendezvénysorozatába is illeszkedik, bizonyos szempontból pedig ahhoz is, amit akkor érzünk, amikor évszakváltás következik be. Mint mondta, a kamarakiállítás egy szellemi-lelki kalandozásra is hív. Egyik oldalon 14 fotóművész mutatja meg, hogyan látja a Nagyerdőt, míg a tárlat másik pillére a Természettár Levéltitok című tárlata. 

Mindig is tudtuk, mi debreceniek, hogy a Nagyerdő a legszebb erdő Magyarországon, de most már papírunk is van róla, hiszen elnyertük ezt a díjat. De közösségi aktivitás is kellett ehhez, hiszen szavazni kellett erről és a debreceniek aktívak voltak – mondta Balázs Ákos alpolgármester.  Megjegyezte, a hétköznapokban az egyik legjobb dolog, ha van annyi időnk, hogy kimenjünk az erdőbe és ott sportoljunk, olvassunk, kikapcsolódjunk, vagy barátainkkal, családtagjainkkal legyünk. Kiemelte, a Nagyerdő Hete programsorozat egy széles összefogás eredményeképp jön létre, a ma nyíló kiállítás egyik főszereplője pedig a fotóklub, akik már 90 éve működnek, összetartanak és hozzátesznek a városhoz. 

Máthé András, a Debreceni Fotóklub elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a képeket érdemes közelről megnézni és tanulmányozi, mert mindegyik a maga nemében egy-egy műalkotás. Ahogy mondta, a kiállított képek egyszerű természetfotók, de nagyon komoly szakértelem és hozzáértés társul hozzájuk.  

Váradi Zoltán, a Természettár vezetője arról szólt, hogy ugyan a Levéltitok egy korábbi kiállításuk, de nagy dicsőség, hogy itt lehet. Hozzáfűzte, a kiállítás részeként egy újrakeverhető kirakó is várja a látogatókat. 

A mi Nagyerdőnk című kiállítás 2023. november 5-ig tekinthető meg tekinthető meg az Új Városháza nyitva tartási idejében.