Karikó Katalin, Szeged, SZTE, egyetem, kutató, verseny

A Szegeden tanult Karikó Katalin kutatótársával együtt kapta meg az idei orvosi-élettani Nobel-díjat – galéria

Egyetem Helyi hírek Kultúra

Az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat.

Karikó Katalinnak és Drew Weissmannek ítélték Stockholmban a fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat. Az indoklás szerint a szolnoki születésű, Szegeden végzett mikrobiológus és kutatótársa kulcsszerepet játszott az új típusú, mRNS-alapú vakcinák kifejlesztésében, az elmúlt száz év legnagyobb világjárványa, a koronavírus elleni küzdelemben, és új utakat nyitott a jövő orvostudománya előtt.

Karikó 1976-ban, szegedi egyetemistaként hallott először az mRNS orvosi felhasználásáról, bár az egyetem elején még nem érdekelte igazán a mikrobiológia, a növényeket szerette, de Tomasz Jenő szerveskémikus irányítása alatt megtalálta a későbbi szakterületét.

A diploma megszerzése után a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba került. A magyar kémelhárítás apja 56-os múltja miatt megfenyegette. Karikó Katalin a beszervezési nyilatkozatot aláírta, de nem jelentett senkiről, ügynöki tevékenységet nem végzett.

Később a szegedi kutatóközpontból 30 évesen, leépítés miatt kellett távoznia, ezért külföldi lehetőségeket keresett, és 1985-ben költözött Amerikába. Eleinte kevésbé volt sikeres, majd a vele együtt most Nobel-díjat kapott Drew Weissmannal dolgoztak közösen. 2005-ben sikerültek az első egérkísérletek, 2010-ben több Harvard-i professzor részvételével megalakult a Moderna nevű cég, amelyben már Karikóék kutatásaira építettek. Karikó Katalin és Drew Weissman az elsők között, együtt kapták meg a saját fejlesztésükön alapuló oltást. 2020. novemberére a tesztek igazolták, hogy a koronavírus elleni, Pfizerrel közös vakcina hatásos  – írja a Telex. hu.

A Szegedi Tudományegyetem az utóbbi években több alkalommal is vendégül látták Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem professzora, és Szeged díszpolgára, megkapta a Szegedért Alapítvány fődíját is.

Szinte minden jelentős magyarországi tudományos elismerést is átadták már az elmúlt években Karikó Katalinnak. A világ száz legbefolyásosabb embere közé választott a Time magazin, és neki ítélték a Nagyszerű Bevándorlók/Nagyszerű Amerikaiak elnevezésű díjat is az Amerikai Egyesült Államokban – a szeged.hu beszámolója szerint.

Hétfőn Nobel-díj váró sajtóeseményt tartottak a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában, amelybe Karikó Katalin online kapcsolódott be.

Fotók: Frank Yvette – Szegedi Nap