Fahidi Éva holokauszt-túlélő

Elhunyt Fahidi Éva holokauszt-túlélő, Debrecen díszpolgára

Helyi hírek

Szeptember 11-én,  97 éves korában meghalt Fahidi Éva, aki nemrég viszontagságos életútjáról tartott előadást Debrecenben.

Fahidi Éva 1925-ben született Debrecenben. 18 éves korában deportálták Auschwitzba, majd az allendorfi kényszermunkatáborba került, ahol egy hadiüzemben dolgoztatták – ezt később a második születésnapjának tartotta: ha nem kerül ide, esélye sem lett volna a túlélésre. Ötvenfős családjából egyedüliként tért vissza Budapestre 1945-ben. Bízott az emlékezés erejében, úgy tartotta: az a feladata, hogy beszéljen.

Küldetésének tekintette, hogy a fiatal generáció megőrizze a holokausztot emlékezetében, és aktívan küzdjön a rasszizmus minden formája ellen.

Tavaly októberi előadásából megtudhattuk, hogy a haláltábor körülményei mai ésszel felfoghatatlanok voltak. Éva elmondása szerint mindannyiukat a marhavagonokba tuszkolták, majd azok zsúfolásig teltek. Az odafele út majd két hétig tartott. Csupán egy vödör vizet kaptak. A kedvezőtlen körülmények miatt sok ember már a vagonban életét vesztette. Fogalmuk sem volt, hová tartanak. Amikor megérkeztek, egyesével lerángatták őket a vagonról, majd kezdetét vette a kiválogatás. Családokat szakítottak szét. A gyerekeket és időseket a gázkamrákba vitték. 

Érkezésükkor a lágerek még befejezetlenek voltak. Tetőszerkezetük hiányos volt, sokszor rájuk esett az eső. Az ott kapott táplálék ehetetlen volt. Éva egy fegyvergyárban dolgozott, ahol 50 kg-os gránátokat kellett készíteniük, egy éjszaka alatt mintegy 800 darabot – sorolta megrázkódtatásait Debrecen díszpolgára.

Debrecen díszpolgárai: itt a teljes lista a kezdetektől napjainkig