Repülőnap 2022 Szeged

Szárnyon sétáló akrobata, kötelékrepülés-bemutatók és látványos éjszakai légishow lesz Szegeden

Helyi hírek Kultúra

A hétvégén tartják a 8. Szegedi Nemzetközi Repülőnapot, a szegedi repülőtéren szeptember 8-9-én lesznek az ország egyik legkedveltebb légiparádéjának programjai.

Hazánkban még sosem látott produkcióval érkezik a svájci ex-Breitling csapattag Danielle Wingwalker, aki egy Boeing Stearman duplafedeles gépet sétál és táncol körbe a levegőben.
Az éjszakai műsor részeként világhírű produkciót mutat be az AeroSPARX műrepülő csapata Grob ultralight gépeikkel, ledekkel és tűzijátékkal. A szlovák Detonics csoport pedig pirotechnikai showműsort ad elő. Az estét a tavaly is sikeres drón-show zárja.

Már az első napon is lesznek nemzetközi produkciók, megérkezik Luca Salvadori az egyedileg épített műrepülő gépével, amit Silver Chicken névre keresztelt, és jön a Hawks of Romania 5 gépes kötelék műrepülő csapat is. Az Ocovski Bacovia Blanix Team 4 oldtimer vitorlázó géppel tart bemutatót, Marek Choim minden bizonnyal elkápráztatja a közönséget EXTRA 330-SC gépével.

A magyar kedvencek közül Szegeden lesz a Flyby Aero Kft. két YAK-52-se, és a többszörös műrepülő bajnok, Vári Gyula is, aki idén az új YAK-55-ös gépével tart bemutatót. Besenyei Péter Corvus Racerével jön, Urbán Gergő dinamikus produkciójára a Ka-26-os helikopterével száll fel.

Szombaton az érdeklődők többek között láthatják a retró LI-2 gépet, amely a világon egyetlen ilyen típusú működő gép. Látható a RivAirShow T-28 Trojan amerikai kiképző repülő is, amelyből csak egy van Magyarországon.

A megnövekedett igények miatt már nem csak a programok közben, hanem egy teljes napon át sétarepülhetnek a látogatók, öt különböző géppel szállhatnak fel.

A részletes program a Szegedi Nemzetközi Repülőnap oldalán látható. A Szegedi Közlekedési Társaság  R1 jelzéssel ingyenes buszokat indít a repülőtérre pénteken és szombaton. A buszok 15-30 perces követési idővel járnak majd Tarján, Víztorony tér megálló és a repülőtér között.

Fotó: Frank Yvette – Szegedi Nap és SZIA