Szegedi magánlaboratóriumban igazolták a koronavírus legújabb változatának hazai jelenlétét

Gazdaság Helyi hírek

Az Avidin Kft. mutatta ki egy 71 éves budapesti férfi szervezetében a vírust, a mintavétel augusztus 1-jén történt. 

A vírusok átalakulása folyamatos, az eredeti koronavírusnak, a Covid-19-nek is sok változata ismert már. A most nálunk is megtaláltnak korábban az Eris nevet adták a kutatók.

“Az új vírus-változatok kikerülik az immunrendszert, kevésbé késztetik védekezésre, így hatékonyabban tudják megtámadni a sejteket ” – magyarázta Puskás László biológus kutató, az Avidin Kft. ügyvezetője a cég sajtóközleményében.

Az új vírus-változat, az Eris kismértékben különbözik a korábbi változatoktól, csupán két aminosavban tér el. Az eddigi vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy az Eris gyorsabban terjed, mint az egyébként is gyorsan fertőző más változatok. Angliában július végén azonosították.  Ázsiában már a megbetegedések 20, Európában és az Egyesült Királyságban pedig 10-10 százalékát már ez a változat okozta. A tünetek viszont enyhébbek, mint amikkel az eredeti Covid 19 fertőz. Az új változat hidegrázást, lázat, köhögést és tüsszögést okoz, de a tüdőt nem támadja meg, mint a korábbi vírus.

A 2002-ben alakult Adivin Kft. 2020 elején bővítette a tevékenységét egy olyan diagnosztikai részleggel, amely a fertőző betegségek és az ezekhez kapcsolódó egészségügyi következmények kimutatására és megfigyelésére összpontosít.

Ez amiatt fontos, mert a legtöbb magyar laboratóriumban már nem tartják fönn a tesztelési kapacitást, amire azonban egy újabb járvány esetén nagy szükség lehet.

A szegedi biotechnológiai cég a saját kutatásai révén teszteket fejleszt és gyárt kórokozók, például vírusok, baktériumok illetve gombák kimutatására. Eredményeik alapján már több szabadalmat is benyújtottak.

A fotó illusztráció.