Szeged, felújítás, Klebelsberg-telep, vasúti átjáró, lezárás, MÁV, vonat, vasút, sorompó

Forgalmas vasút-közúti kereszteződést zárnak le hétfőn Szegeden

Gazdaság Helyi hírek

A Tompai Kapu úti vasúti átjárót 2023.09.04-én, hétfőn reggeltől 2023.09.12-én kedd estig csak korlátozottan lehet használni. 

A kereszteződést felújítják, a munkálatok alatt sebességkorlátozás, félpályás útlezárás és  a forgalom váltakozó irányú átengedése várható.

A Tompai Kapu úti vasúti átjáró Szeged egyik legnagyobb forgalmú vasút-közúti kereszteződése. A lezárása sok arra közlekedőnek okozhat bosszúságot, várakozást és hosszabb menetidőt. A MÁV Zrt. a szeged365.hu-nak írt levelében azzal indokolja az útlezárást, hogy a kereszteződés útburkolata elhasználódott, tovább nem lehet halasztani a felújítását.

A várakozás eddig is gyakori volt a Tompai Kapu úti vasúti átjárónál, mert ezt a kereszteződést használja gyakorlatilag Szeged egész vasúti forgalma, a rendezőpályaudvarra és a Nagyállomásra érkező, valamint az induló teher- és személyvonatok is áthaladnak rajta. A rendezőpályaudvaron pedig a szerelvények összeállítása folyok, időnként amiatt is leengedik a sorompót a Tompai Kapu úti átkelőben.

Csete Csaba, a Szeged Klebelsberg Telepi Polgári Kör tagja a Szegedi Napnak elmondta, hogy gyakran jár arra, és mindig sok várakozásba telik átkelni a vasúti átjárón. Ismeretei szerint ennek oka a vasúti biztosítóberendezések működése: a félkaros sorompót a tehervonatok érkezése előtt túl korán lezárják, amikor a szerelvény még messze van, és amíg lassan odaér majd elhalad, a sorompó végig zárva is marad. A személyvonatok gyorsabban haladnak át a kereszteződésen, azoknál rövidebb ideig zárják le az utat a gépjárművek előtt. Csete Csaba tapasztalatai szerint 6-8 percig is állnak ott úgy az autósok hosszú sorokban, hogy nem halad át vonat, hanem csak azután  érkezik. Ő úgy értesült, a sorompó vezérlése régi, elavult, de nincs arra elég pénz, hogy korszerűbbre cseréljék a berendezést.

A szeged365.hu megjegyzi, hogy a déli városrészekben, Gyálaréten és a Klebelsberg, illetve  Hattyastelepen élők közül sokat attól tartanak, hogy az otthonukat Szeged központjával összekötő egyetlen aszfaltozott úton nehezen fognak átjutni a magánembereken kívül a mentők és a tűzoltók is. Mások szerint nem kellett volna az iskolakezdésre időzíteni a munkálatokat.

Mint a 2019-es felújítás alatt, most is lesz kerülőút: közvetlenül az átjáró mellett, félköríves útszakaszon lehet majd áthaladni a kereszteződésen, ami nyilván sokkal lassabb haladást jelent. A kereszteződésben már folyik a kerülő útszakasz kiépítése.

A nagy közúti forgalom miatt megerősített teherbírású,  gumielemes út-átjárórendszert építenek be, ami a MÁV szerint a gépjárművel és a kerékpárral közlekedőknek is kényelmesebb áthaladást biztosít majd.

Fotó: Frank Yvette – Szegedi Nap