Tímár Zoltán Mikepércs vendégmunkások

Kiebrudalja településéről a vendégmunkásokat Mikepércs fideszes polgármestere, Papp Lászlóékhoz is voltak keresetlen szavai

Helyi hírek

Tímár Zoltán, Mikepércs fideszes polgármestere Facebook-oldalán jelentette be, hogy kérésére hatósági eljárás indult az Irinyi utcán található egyik ingatlannal kapcsolatban, amely – más hatóságok bevonása mellett – jelenleg is tart.

Az ingatlan tulajdonosa ugyanis egy kínai cég, a budapesti székhelyű Hungary HUAKE ENG Kft., amely – nyilatkozataik szerint -, a saját munkásait szállásolja el a családi házban.

A polgármester közlése szerint a hatósági vizsgálat megindítását követően a cég képviselői személyes találkozót kezdeményeztek, amelyre augusztus 11-én, pénteken került sor. A találkozón a cég képviselői és az általuk megbízott debreceni ügyvéd vettek részt. Működésük során
szeretnének megfelelni a vonatkozó szabályoknak, ugyanakkor nem gondolják, hogy jogszabályt sértettek, mivel – az ügyvéd kijelentése szerint – a munkásaik elhelyezésére nem alkalmazandóak a szálláshelyekre vonatkozó szabályok – ismertette Tímár Zoltán.

Mikepércs polgármestere azt írja, polgármesterként jelezte a cég vezetői felé a problémákat, amelyeket tapasztaltak a munkásaik jelenléte során.

Kértem, hogy a szemetelést, az utcán ebédeltetést, az üzemi konyha működtetését szüntessék meg, a munkásokat pedig költöztessék el. A kérésem nagy részének eleget tettek, amely látható is, ha valaki megfordul az Irinyi utcában. A létszámotmegfelezték, amely még mindig nem  elfogadható, de nem tudnak mindenkit elköltöztetni, egyelőre keresik a lehetőséget

– írja Tímár.

A polgármester szerint a cég vezetői megértették az aggályaikat, azt, hogy “ez a település egy családias jellegű kistelepülés, amelybe nem fér bele munkásszállók működtetése, munkások tömeges jelenléte”.

Tímár Zoltán leszögezte, az önkormányzat sem most, sem a jövőben nem ad engedélyt ilyen, és hasonló funkciót betöltő szállók működtetésére, az illegális munkásszállók ellen pedig fellép.

Azt is megosztotta követőivel, hogy egyeztetett Papp Lászlóval, Debrecen polgármesterével, valamint Barcsa Lajossal, Debrecen fejlesztési ügyekkel foglalkozó alpolgármesterével. Kérte, hogy mentesítsék Mikepércset a debreceni iparosítás következményeiként fellépő  vendégmunkások tömegeitől.

Tímár szerint azt az ígéretet kapták, hogy a város lépéseket tesz annak érdekében, hogy a cégek ne Mikepércsben gondolkodjanak, amikor szálláshelyet keresnek a munkásaiknak.

Az Irinyi utcai ingatlannal kapcsolatos hatósági eljárás eredményéről a vizsgálat befejezése után tájékoztatja majd a lakosságot – derül ki a polgármester közleményéből.