Szilágyi Imre hajdúnánási tűzoltó

Szabadidejében autóvezetést oktat a hajdúnánási tűzoltó

Helyi hírek

Bizonyára minden járművezető fejében megfordult már legalább egyszer, hogy az ő sávjába ne kerüljön tanulóvezető. Akkor is, ha mindenki volt kezdő és tudja, hogy nagy türelemre van szükségük.

Tanítani ennél is nehezebb a kezdő vezetőt, az oktatónak pedagógiai készségre és rengeteg türelemre van szüksége ehhez. Pozitív személyiségjegyekkel kell rendelkeznie, éppen olyanokkal, amelyek egy tűzoltóban is megvannak. Szilágyi Imre így találta meg hivatása mellett második szenvedélyét, az oktatást. Tizennyolc éve tűzoltó Hajdúnánáson, és lassan hat éve „B” kategóriás gyakorlati oktató.

A pedagógiai vénát édesapjától örökölte, aki szintén oktatóként dolgozott évtizedekig. Szilágyi Imre címzetes tűzoltó főtörzsőrmester jelenleg szerparancsokként lát el szolgálatot, szabadidejében pedig vezetni tanít. Azt látja tűzoltóként, hogy a közúti balesetek többsége az emberi hibákból adódik.

„Felgyorsultunk. Nagy a forgalom, mindenki siet, csak az úti cél a fontos, maga az utazás nem. A mai fiataloknak sokkal nehezebb dolga van, mint a húsz évvel ezelőttieknek volt. A megyeszékhely reggeli forgalmába egy kezdő vezetőnek kellő dinamikával beilleszkedni manapság szinte lehetetlen feladat.”

Szilágyi Imre hajdúnánási tűzoltó

Régen minimális tudással érkeztek a fiatalok az oktatásra, manapság ez is ritka. Az oktató tűzoltó úgy látja, hogy a fiatalok rosszul tűrik a vizsga okozta feszültséget, és emiatt nem várt hibákat is elkövetnek. A járműkezelés nem egyenlő a közlekedéssel, a megfelelő tudás a sok vezetés és tapasztalatszerzés révén alakul ki.

Mindemellett a szerparancsnok azt is vallja, hogy a járművezető-oktatónak szeretnie kell a tanulókat. Szerinte észre kell vennie, ha valakinek nincs jó napja, és meg kell találni a módot, hogy az adott vezetési órán a tőle telhető legjobbat tudja teljesíteni.

„Nagy a felelősség, mert ha jogosítványt szerez, sokáig abból a tudásból építkezik, amit tőlem, az oktatójától kapott.”

A kérdésre, hogy volt e már olyan baleset, ahol találkozott régi tanulójával, a mosolyogva adott válasz az volt: nem „ Én megmondtam a tanulóimnak, hogy ha tűzoltóként találkozok velük egy balesetnél, akkor jobb, ha nem kerülnek a szemem elé.” Az atyai szigor eddig működött.

– Papp-Kunkli Nóra tűzoltó főhadnagy –

Fotó: Hajdúnánási HTP