A Magyarország legszebb erdeje címmel elismert Nagyerdő Debrecenben 2023. július 24-én. Ezen a napon hirdették ki az Agrárminisztérium (AM) által indított internetes szavazás végeredményét, ahol az állami erdőgazdaságok kezelésében álló erdőkre lehetett voksolni. MTI/Czeglédi Zsolt

Varga Zoltán szerint ökológiai katasztrófa szélén áll a Nagyerdő

Helyi hírek

A Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, Varga Zoltán debreceni politikus szerint nagy a baj Debrecenben a Nagyerdő környékén.

Szerinte az arra közlekedők már megfigyelhették, hogy több száz bálványfa, ismertebb nevén ecetfa nőtt ki az utóbbi években a Pallagi úton. A fa köznyelvi nevét onnan kapta, hogy a levele ecetre emlékeztető, kellemetlen szagú.

Varga Zoltán emlékeztet arra, hogy az ecetfa nehezen helyrehozható károkat okoz, akár egyetlen kifejlett fája is 300 nm területet tud megfertőzni a magjával, a gyökérzete pedig rengeteg életerős sarjat növeszt, amik aztán áthatolhatatlan dzsungelt képeznek. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a Nagyerdőben már tízezer számra kelnek ki az ecetfa csemetéi kiszorítva az őshonos fajokat.

Mára a Nagyerdő, országunk első nemzeti parkja és értékes ivóvízbázisunk őrzője a több méteres talajvízszint-csökkenés – amit a miniszterelnök beteges akkugyárépítési-mániája még inkább felgyorsít -, és az invazív fajok pusztító terjedése miatt az ökológiai katasztrófa szélére sodródott

– írja közleményében Facebook-oldalán Varga Zoltán, aki az is elmondta, a megyei kormányhivatal környezetvédelmi osztályán is elismerték, hogy valóban katasztrófa veszélyezteti a Nagyerdőt, mégsem tettek érdemben semmit, mert szerintük erre nincs pénz.

Varga Zoltán szerint van pénz, csak nem jó helyen: amíg a Nagyerdő például haldoklik, a polgármester közpénz-milliárdokat önt a “fideszes káderkeltető”, a Debreceni Nemzetközi Iskola működtetésére, melynek közvetlen közelében egyébként szintén terjed az ecetfa.