Nyíregyházán csillagászati programokkal készülnek az augusztusi csillaghullás alkalmából

Helyi hírek

Idén negyedik alkalommal rendezik meg az Egy hét a csillagok alatt elnevezésű országos programsorozatot, amelynek során augusztus 3. és 13. között csaknem 150 csillagászati program várja az érdeklődőket országszerte több mint 70 helyszínen.

Az eseménysorozat az augusztusi csillaghullás időszakában kicsiknek és nagyoknak egyaránt látványos és izgalmas kalandokat kínál – olvasható a szervezők közleményében. A programok között távcsöves bemutatók, csillagászati előadások és hullócsillaglesek is szerepelnek. A kezdeményezés célja, hogy minél többen élhessék át a csillagos égbolt megfigyelésének élményét.

A szervezők közleménye szerint az évek során már 11 naposra bővült kampány ideje alatt megfigyelhető lesz például a Szaturnusz gyűrűrendszere, a nyári égbolt nebulái és csillaghalmazai, a fogyó Hold mellett pedig kiválóak lesznek a körülmények arra, hogy “elcsípjük” a Perseidák meteorraj tagjait. A Perseidák maximuma augusztus 12-re esik, amikor – ideális körülmények mellett – akár tucatnyi hullócsillagot is meg lehet majd figyelni az égbolton.

Nyíregyházán augusztus 5-től a Nyíregyházi csillagászati csoport szervezésében készülnek csillagfigyelő programokkal a nyíregyháziaknak. A Bujtosi Városligetben várják az érdeklődőket, ahol a tervek szerint távcsöves bemutatóval, lézeres csillagképtúrával és csillagászati előadásokkal készülnek. Este 9 órától Alesenszki Roland tart előadást a Naprendszerünk érdekességeiről. A program ingyenes  és előzetes regisztráció sem szükséges.