Akkumulátorgyár ellenes tüntetés Debrecenben

Újabb akkumulátorgyár Debrecenben? Azonnali választ várnak a kormánytól

Helyi hírek

Külföldi hírforrások alapján úgy tűnik, újabb kínai akkumulátorgyár érkezik Debrecenbe. A beruházást Magyarországon még nem jelentették be, és bár valószínűleg csekély ráhatásuk lehet, Debrecen városvezetése is csendben van. A Demokratikus Koalíció (DK) azonnali választ vár a kormánytól arra, hogy valóban tervezi-e újabb akkumulátorgyár építését Debrecenben.

Varga Zoltán, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője egy gazdasági portálon megjelent hírre hivatkozva hétfői online sajtótájékoztatóján azt mondta: egy 23 milliárdos beruházásról lehet szó, a gyár 2027-re már el is kezdheti a gyártást. Hozzátette: ha ez valóban így van, akkor a magyar kormány teljesen titokban, a debreceniek feje felett egyezett meg egy kínai óriásvállalattal.

Varga Zoltán DK
Varga Zoltán, a DK debreceni képviselője. Fotó: Debreceni Nap

A Demokratikus Koalíció azonnali választ vár a kormánytól, igaz, hogy titokban ismét egy akkumulátorgyárat hoznak Debrecenbe? Ha igaz, miért titkolják az ottlakók elől? Hová tervezték az új gyárat, a város mely részére? – sorolta kérdéseit.

Megjegyezte: már nemcsak hogy nem kérik ki a debreceniek véleményét arról, hogy vállalják-e az akkugyárakkal járó egészségügyi kockázatot és otthonaik elértéktelenedését, hanem már el sem mondják, mit csinálnak Debrecenben.

A DK szerint megengedhetetlen, hogy “az áremelések és megszorítások kormánya” akkugyárakkal teszi tönkre a magyarok otthonait. Azt ígérte, minden eszközt megragadnak, hogy megvédjék városukat és otthonaikat.