Történelmi korosztályos és para kajak-kenu Európa-bajnokság, 21 arannyal zártunk

Európa Helyi hírek Ország Sport

Magyarország 21 arany-, 6 ezüst- és 5 bronzéremmel zárta a portugáliai ECA Ifjúsági, U23, Para Kajak-Kenu Európa-bajnokságot. Ezzel természetesen megnyertük a nemzetek közti éremtáblázatot, ráadásul korosztályos csapatunk minden idők legjobb teljesítményét hozta az Eb-k történetében. A zárónapon is özönlöttek az fényesebbnél fényesebb érmek, ráadásul a para szakágban versenyző Varga Katalin is Európa-bajnok lett KL2 200 méteren!

Vasárnap már a délelőtt folyamán komoly erődemonstrációt tartottak fiataljaink. Mind a nyolc döntőben született magyar érem, ebből hat a legfényesebb fajtából. Női négyeseink hibátlanul teljesítettek. Az ifjúságiaknál a Bauer Zita, Tölgyesi Flóra, Horváth Kata Szegedi Angelina, U23-ban pedig a Kiskó Réka, Biben Karina, Nemes Réka, Bakó Olga alkotta egység is Európa-bajnok lett. Női C-1 500 méteren is mindkét korosztályban magyar siker született, U23-ban Opavszky Réka, ifiben Kiss Ágnes örülhetett.

U23 K-1 500 méteren két a korosztályban elsőévesnek számító tehetségünk is fantasztikus győzelmet aratott. A hölgyeknél Rugonfalvi-Kiss Janka gyengébb rajtja ellenére is magabiztosan nyert. A férfiak versenye viszont hatalmas izgalmakat és holtversenyt hozott. Hidvégi Hunor féltávnál még csak a harmadik helyen haladt több, mint egy hajóval lemaradva norvég vetélytársától. A tatai tehetség a hajrában ledolgozta hátrányát és szinte teljesen egyszerre szelték át a célvonalat. Hosszas várakozás után bár a hivatalos eredmény szerint hat ezredmásodperccel Hunor ért be előbb, végül holtversenyt hirdettek az első helyen.

A délelőtti program során még további két érem született: ifjúsági K-1 500 méteren a nőknél Szegedi Angelina harmadik, a férfiaknál Kollek Bálint pedig második lett. A délutáni folytatásban sem volt megállás. Kiss Ágnes a második és a harmadik döntőjét is megnyerte, előbb C-2 500 méteren Molnár Csepkével, majd C-1 200 méteren lett ifjúsági Európa-bajnok.

Az olimpiai K-2 500 méteres számban csak magyar győzelmek születtek. Az ifjúságiaknál a férfi döntőt a Samu Péter, Hidvégi Zalán duó, a nőit pedig a Gombás Alíz, Pető Hanna kettes nyerte. U23-ban előbb a fiúknál Fodor Bence és Balogh Gergely, majd a hölgyeknél Szellák Szabina és Biben Karina párosa is diadalmaskodott. Ifjúsági férfi C-2 500 méteren a Lugosi Gergely, Juhász István egység gyarapította a magyar aranyak számát, de Tölgyesi Flóra is győzött ugyanebben a korosztályban női K-1 200 méteren.

Női C-2 200 méteren is mindkét korosztályban mi örülhettünk. A fiatalabbaknál a Győre Panna, Benkucs Kira, U23-ban pedig az Opavszky Réka, Gönczöl Laura kettős győzött. A szépen csillogó ezüstök számát is gyarapították versenyzőink. A Samu Péter, Kollek Bálint, Hidvégi Zalán, Tamás Gergő összeállítású ifjúsági négyes második lett ötszázon csakúgy, mint az U23-as Koczkás Dávid kenu egyes kétszázon.

U23 női C-2 500 méteren a dobogó legalsó fokára állhatott fel Gönczöl Laura és Opavszky Réka. Ugyanebben a korosztályban férfi C-1 200 méteren Szarka Krisztián is a harmadik helyen zárt. Negyedik lett a Kollár Kristóf, Hodován Dávid duó U23 C-2 500 méteren, illetve Gazdag Marcell ifjúsági K-1 200 méteren. Kiskó Réka U23 kajak egyes, Horányi Dóra pedig kenu egyes sprintben lett ötödik. A Mizsér Márk, Keresztes Kristóf, Radics Krisztián, Kovács Gergő alkotta U23-as kajak négyes a hatodik helyen ért célba.

Korosztályos csapatunk mindent összevetve 19 arany-, 6 ezüst- és 5 bronzéremmel zárta az idei kontinensviadalt. Ez egyébként minden idők legjobb korosztályos Eb-szereplése a sportág történetében, megdöntve ezzel a 2021-es poznani Eb-n felállított eddigi rekordunkat (16 arany, 3 ezüst, 2 bronz). Para szakágban öt döntőben voltunk érdekeltek vasárnap délután. Suba Róbert szombati sikere után, női KL2 200 méteren Varga Katalin szállította a küldöttség második aranyérmét. Paralimpiai bronzérmesünk futamában ezúttal egyik brit vetélytársa, azaz Charlotte Henshaw és Emma Wiggs sem indult, ez azonban semmit nem von le a szegedi versenyző érdemeiből, akit nagy csatára késztetett a német Anja Adler.

A férfiaknál ugyancsak KL2-es sérültségi kategóriában Rozbora András nyolcadik lett. KL3-ban a férfiaknál Kiss Erik, a hölgyeknél Molnár Nikoletta is hetedik lett. Férfi KL1 200 méteren a paralimpiai, világ- és Európa-bajnoki címvédő Kiss Péter Pál és a szombati VL2-t megnyerő Suba Róbert is rajthoz állt. Mivel a futamban csak négy nemzet képviseltette magát, így a számot nem minősítették Európa-bajnoki futamnak. Ennek ellenére is izgalmas kérdés volt, hogy a szezon első felét kihagyó Kiss Péter Pál mihez kezd a májusi szegedi világkupán kiváló teljesítménnyel előrukkoló francia Remy Boulle-val. A Honvéd klasszisa végül másfél másodpercet verve riválisára győzött, sőt a franciától a harmadik helyen beérkező Suba sem volt messze. Para csapatunk így hivatalosan két aranyéremmel zárt Montemorban.

Fotók: Magyar Kajak-Kenu Szövetség