Vantage Towers Debrecen

Lendületet adna Debrecen digitális fejlődéséhez hazánk egyik piacvezető toronyvállalata

Helyi hírek

A Vantage Towers zöldüzemű infokommunikációs tornyokkal, DAS rendszerekkel és elektromos autótöltő hálózattal járul hozzá Kelet-Magyarország digitális infrastruktúrájának korszerűsítéséhez – olvasható a vállalat közleményében.

A Vantage Towers hazánk egyik piacvezető toronyvállalata: a cég által szolgáltatott, mobil infokommunikációs infrastruktúrára épül többek között a Vodafone Magyarország megbízható hálózata. A Vantage Towers, mely Magyarországon közel 2300 bázisállomást tulajdonol és üzemeltet, a jövőben – egyebek között – Kelet-Magyarország digitális infrastruktúrájának fejlesztésében is komoly szerepet kíván vállalni, hozzájárulva ezzel a régió lakosságának és vállalkozásainak digitális jóllétéhez.

Elosztott antennarendszerek (Distributed Antenna System/DAS) a maximális szolgáltatási minőségért

A mobilszolgáltatói oldalról a bázisállomások számának, és ezzel együtt a hálózati kapacitás növelésének ellenére vannak olyan tényezők, amelyek ronthatják vagy blokkolhatják a vezeték nélküli szolgáltatások minőségét. Ilyenek lehetnek a fizikai akadályok, épületek falainak anyagszerkezete és vastagsága, a beltéri környezetek, vagy akár a forgalmas csomópontok is. Ezek leküzdésére a több szolgáltató csatlakoztatására alkalmas elosztott antennarendszerek (DAS) ideális megoldást nyújtanak a növekvő mobil adatkapacitási igények kielégítésére, azáltal, hogy folyamatosan maximális szolgáltatási minőséget biztosítanak az épületek belterében.

A beltéri mobil lefedettség az épület alapinfrastruktúrája

A Vantage Towers kiemelkedő a DAS rendszerek kiépítésében, amellyel irodaházak, bevásárlóközpontok, lakóparkok, társasházak, sportközpontok, hotelek és akár oktatási intézmények beltéri lefedettségét egyaránt biztosítja.

A vállalat legújabb referenciáinak sorában többek között az Etele Pláza, a szegedi Pick Aréna, az MVM Dome, valamint a Nemzeti Atlétikai Stadion is megtalálható. A Vantage Towers több mint 130 beltéri elosztott antennarendszert – azaz DAS-t – üzemeltet. Ezek az antennarendszerek több szolgáltató rádiós jelét képesek egyidejűleg kisugározni. A legtöbb DAS bázisállomáson – a Vodafone-on kívül a másik két nagy mobilszolgáltató, a Magyar Telekom és a Yettel is jelen van.

 

A DAS szuperereje magasabb szintre emeli a felhasználói élményt

Ma már életünk meghatározó részévé vált a mobiltelefon használata, ami fokozottan indokolttá teszi a beltéri lefedettséget is. Emellett adatátvitelben a DAS felveszi a versenyt a vezetékes rendszerekkel, valamint a Wi-Fi-nél is megbízhatóbb megoldást nyújt. A két rendszer együttes működése végeredményben még jobb felhasználói élményt és redundanciát biztosít.

Az 5G elterjedésével nélkülözhetetlenné válik a beltéri DAS rendszerek kiépítése

Az idő előrehaladtával a technológiák, illetve a felhasználók igényeinek folyamatos fejlődését figyelhetjük meg. Egyre nagyobb az adatsebesség, illetve az adatmennyiség átvitelének igénye, miközben a késleltetési időt egyre inkább csökkenteni kell. Ezen okok miatt megnövekedett a rendszerek sávszélesség-igénye, ami pedig egyre magasabb frekvenciákon valósítható meg. Mivel a hullámterjedés magasabb frekvenciákon kisebb cellasugarat, azaz kisebb lefedett területet eredményez, ill. az épületek falainak csillapítása is növekszik a frekvencia függvényében, ezért a beltéri lefedettség biztosítása egyre nagyobb kihívást jelent a hagyományos bázisállomásokról.

Az 5G technológiát a mobilszolgáltatók vezetik be az antennarendszerek modernizálásával és kibővítésével. Idővel, ahogy az 5G kihasználtsága nő (pl. okos gyárak, robotika, okos városok, önvezető gépjárművek), telepíteni kell majd az úgynevezett kiscellás bázisállomásokat. A kiscellás vagy kislefedő bázisállomásokat általában a sűrűn lakott városi övezetekben működtetik a tökéletes kültéri lefedettség elérése érdekében, olyan módon, hogy azok a városképet nem zavarják. Így elképzelhető, hogy éppen padokban, szökőkutakban vagy lámpaoszlopokban rejtetten kerülnek telepítésre. Ahogy a kültéri lefedettséget is tökéletesíteni kell a minőség és a kapacitás érdekében, úgy a beltéri lefedettség biztosítása is egyre nagyobb kihívást jelent a hagyományos bázisállomásokról, ebben rejlik a DAS rendszer jelentősége. 

A bázisállomások is zöld alapokon működnek

A bázisállomások energiaellátását jórészt az áramhálózat szolgáltatja. 2020 novembere óta a hálózatból érkező áram teljes mértékben zöld forrásból származik, ezt az áramszolgáltatók garantálják. Ezzel párhuzamosan igyekszünk minél több állomásra napelemeket telepíteni, amelyek az éves energiaellátás 10-30%-át fedezik

– mondta Budai J. Gergő, a Vantage Towers elnök-vezérigazgatója.

Zöld energia és elektromobilitás

A mobil infrastruktúrán történő költséghatékony osztozás mellett, a Vantage Towers célja, hogy multifunkcionális, egyéb célokra is hasznosítható bázisállomásokat üzemeltessen, hiszen ezek a bázisállomások akár reklámcélokra, akár meteorológiai szenzorok telepítésére, akár drónok leszállására és töltésére, de természetesen a jól megközelíthető bázisállomások elektromos autók töltésére is alkalmasak.  A Vantage Towers elkötelezett a fenntarthatósági célok mellett, ezért teljes energiaigényét megújuló energiaforrásból szerzi be és – az elektromobilitást támogatva – elektromos autó töltőket telepít a bázisállomásaihoz és DAS rendszereihez kapcsolódva. A vállalat azon dolgozik, hogy Magyarország e-autóval történő közlekedését segítse. A legtöbb elektromos autó töltő a bázisállomások áramellátására épül, és így kétszeresen járul hozzá a környezettudatos autózás meghonosításához, mivel a szükséges áramigényt kizárólag megújuló energiaforrásokból fedezi. 

A Vantage Towers jelenleg három fő töltőtípust telepít, AC és Infocharger töltőket, melyek átlagosan 4-6 óra alatt töltenek fel egy elektromos autót – az általában központi területeken elhelyezett Infocharger hirdetési felületként is használható. A harmadik a DC villámtöltő, melynél a töltési idő csupán 15 perc és 1 óra között terjed, ezeket legtöbbször bevásárlóközpontok, nagy forgalmú területek, főutak, autópályák pihenői mellé telepítik.

A töltők már most lelkes fogadtatásban részesülnek a piacon, ami annak is köszönhető, hogy a Vantage Towers azokat saját beruházásban telepíti. A vállalat minden partnere számára kimagaslóan előnyös konstrukciót kínál.

A Vantage Towers saját beruházásban megtervezi, teljeskörűen engedélyezteti, telepíti és a jogszabályoknak megfelelően partnerén, az Elektromotive-on keresztül üzemelteti a töltőállomásokat. Debreceni viszonylatban a töltők telepítése nem jár beruházási költséggel a város számára

– nyilatkozta Budai J. Gergő.

Zöld szigetek létrehozása a városban

A fenntarthatóság és a megújuló energia felhasználásának jegyében a Vantage Towers egy konkrét városfejlesztési tervet is kidolgozott. A „Zöld-sziget” összetett projekt, amelynek keretében autóbusz-, roller- és kerékpártöltőket, napenergia „erőműveket” telepítene a vállalat. Mind ehhez megfelelő hely és energiavételezési lehetőség szükséges.

Konferencia a fenntarthatóság jegyében

A keddi konferencián elhangzott, hogy miért elengedhetetlen része az infokommunikációs szektor fejlesztésének az energetikai és környezetvédelmi innovációk implementálása. Bepillantást nyerhettek a résztvevők a kelet-magyarországi városfejlesztési tervekbe is Debrecen önkormányzata által.

Az eseményt Debrecen két alpolgármestere, Balázs Ákos és Barcsa Lajos nyitotta meg.

„Debrecen okos és zöld, ezért alkalmazunk egyszerre innovatív és fenntarthatóságot előtérbe helyező megoldásokat a városüzemeltetésben. Papírmentessé tettük a városüzemeltetés zöldterületi részét, energiatakarékos és szabályozható LED lámpákra cseréljük a hagyományos közvilágítási lámpákat, napelemparkokat alakítunk ki és az országban egyedüliként ösztönözzük a cégeket, munkaközösségeket a zöld szemléletre a Fenntartható Debrecen díjjal, jelenleg pedig egy városirányítási központ kialakításán dolgozunk. Debrecen egyedülálló módon tartotta fent az elektromos autók ingyenes parkolását, ezzel is elősegítve, ösztönözve az elektromobilitás elterjedését.”

– emelte ki Balázs Ákos.

2014 és 2022 között 17 ezer új munkahelyet hoztunk Debrecenbe összesen 11 milliárd euró értékben. Ezek között több high-tech vállalat választotta városunkat befektetési helyszínként.  Ezek a befektetések több infrastruktúra fejlesztést is magukkal hoznak városunkba. Az iparterületek fejlesztése azt eredményezi, hogy olyan új szolgáltatások is megjelennek a városban, mint például az 5G technológia, ami hosszú távon nemcsak az ipar, hanem a lakosság igényeit is szolgálhatja

– mondta Barcsa Lajos alpolgármester.

A rendezvényen Budai J. Gergő, a Vantage Towers Zrt. elnök-vezérigazgatója is szakmai előadást tartott. Továbbá a vállalat képviselői az 5G, a DAS rendszer és az elektromobilitási tornyok szerepéről adtak tájékoztatást, melyek Debrecen város digitális innovációját és környezettudatos működését támogatják.

A vállalat közleménye szerint a konferencia kiváló alkalom volt arra, hogy az egyik piacvezető toronyvállalat – a Vantage Towers – Debrecen közigazgatási és üzleti szereplőivel előremutató együttműködések alapjait fektesse le a régióban, és ezzel hozzájáruljon a fenntarthatóbb, még élhetőbb városok megteremtéséhez.

Fotó: Facebook/Balázs Ákos