Debreceni bor- és jazznapok

Bor- és jazznapok: sztárfellépők, jazz DJ-k, 67 borászat érkezik Debrecenbe

Gasztro Helyi hírek Party Zone

Debrecen kulturális alpolgármestere szerint a cívisváros kulturális kínálatának ékköve a bor- és jazznapok rendezvénysorozata.

Puskás István szerdán, a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján azt mondta, a Campus Fesztivál és a virágkarnevál közötti időszakban a legmagasabb minőségű szórakozást kínálja a fesztivál a nagyerdei Békás-tó partján.

Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője jelezte: a debreceni bor- és jazznapok Magyarország legrégebben létező jazzfesztiválja, amelyet – 2020 kivételével – 1972 óta minden évben megrendeznek. Idén augusztus 3-6. között várják a borbarátokat és a jazzkedvelőket a Nagyerdőbe – fűzte hozzá.

Ismertetése szerint hazánk mind a hat borrégiója és mind a 22 borvidéke jelen lesz 67 borászattal a fesztiválon. A népszerű vezetett borkóstolókon gondosan összeállított borsort kóstolhatnak majd a jelentkezők szakavatott iránymutatás mellett – mutatott rá a főszervező.

Mészáros Réka azt mondta, a jazz és a bor tökéletes párosítás: az árnyas lombok alatt kortyolgatni, kóstolgatni számtalan ízt, miközben lágy, vagy éppen ‘füstös’ jazz szól, megismételhetetlen élményt nyújt”.

A fesztivál három zenés színpadán fellépnek a hazai jazz zenészek és zenekarok élvonala: fiatal, kísérletező jazzisták és tapasztalt, ismert jazzmesterek mintegy negyven formációval érkeznek Debrecenbe

– mutatott rá Mészáros Réka.

Hozzátette: 2023 a bőgősök és basszusgitárosok éve, a bor- és jazznapokon három Artist in Rezidence jazz zenész – Egri János, Jónás Géza és Bartók Vince is fellép.

A fesztivál sztárfellépői között ott lesz Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duója, a Nagy Emma Quintet, az idén 50 éves Magyar Jazz Quintet, a Vas/Bukowski/Szmanda trió, a Szakcsi Jr. Renaissance, a Subtones – sorolta megjegyezve: a vsaárnapot a hagyományokhoz híven a 38 éve működő Debrecen Dixieland Jazz Band Gyárfás István “Gyafi” legendás jazzgitárossal közös koncertje zárja.

A koncerteket követően minden este jazz DJ-k szolgáltatják a zenét a borkóstolókhoz

– hangzott el a sajtótájékoztatón.

Bágyi Balázs, a Magyar Jazz Szövetség elnöke fontosnak nevezte, hogy ne csak a fővárosban legyen jelen a jazz Magyarországon. Azt mondta, a debreceni az egyik legszebb környezetben lévő jazzfesztivál az országban, amely egyedülálló kikapcsolódást nyújt.