Bányai Gábor

Szegeden, a Fogadalmi Templomban írták alá Bányai Gáborral a megállapodást a régió egyetemei

Egyetem Gazdaság Helyi hírek Ország

A Szegedi Tudományegyetem részéről Prof. Dr. Gellén Klára, oktatási rektorhelyettes és Dr. Fendler Judit kancellár, valamint Bányai Gábor, Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos írták alá azt a megállapodást, amelynek értelmében a jövőben a régió egyetemei céljaikat összehangolva dolgozzák ki és hajtják végre a térséget érintő, átfogó fejlesztéseket.

Magyarország Kormánya 2020-ban döntött a gazdaságfejlesztési zónák létrehozásáról. Bányai Gábor, Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos 2023. június 30-án a Szegedi Fogadalmi Templomban fogadta a régióban érdekelt egyetemek képviselőit. A Szegedi Tudományegyetem vezetőségét Prof. Dr. Gellén Klára, oktatási rektorhelyettes és Dr. Fendler Judit kancellár képviselték.  – Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásán részt vettek az SZTE vezetőin kívül az Eötvös József Főiskola, a Gál Ferenc Egyetem, a Kodolányi János Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Neumann János Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képviselői – írja az SZTE hivatalos portálja.

A Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zónához tartozó magyarországi vármegyékben – Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád területén is olyan kiterjedt és élő kapcsolatrendszerrel rendelkezik a Szegedi Tudományegyetem, amelynek segítségével biztosított az információáramlás az oktatási, kutatási intézmények és a gazdaság legmeghatározóbb szereplői között. Az SZTE a magyar felsőoktatás magas presztízsű intézménye, amely több mint egy évtizede a legjobb magyar egyetem a QS listáján, ezért kiemelt szerepet kíván betölteni a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zónán belül is.

Globális partneri kapcsolatainak folyamatos fejlesztésével törekszik az ebből adódó lehetőségek kiaknázására mind az oktatás, mind a kutatás területén. Az SZTE stratégiai célja, hogy a Zóna által érintett regionális gazdaság igényeit széles körű műveltséggel rendelkező, folyamatosan tanulni és magát fejleszteni képes, a kiválóság iránt elkötelezett, stabil értékrenddel rendelkező diplomás munkavállalók képzésével, kutatással és innovatív szolgáltatásokkal segítse.

A megállapodással a felek kifejezték és megerősítették a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna program területén való közös együttműködési szándékukat annak érdekében, hogy az SZTE felsőoktatási, innovációs kompetenciái és tudástőkéje a Zóna versenyképességének növeléséhez szükséges komplex beavatkozások megfogalmazásánál hasznosuljanak. A dokumentum a partnerek számára kijelöli együttműködésük kereteit azzal, hogy az együttműködésük során felmerülő egyes feladatok végrehajtására, programok megvalósítására szükség szerint külön szerződéseket kötnek a már meghatározott elvek és irányok figyelembevételével.

Az együttműködés része az is, hogy az érintettek folyamatosan egyeztetik beszerzési, pályázati, támogatásgyűjtési és PR tevékenységüket, és a jogszabályok adta keretek között, kölcsönös előnyök mentén ezeket a lehető legnagyobb mértékben közösen valósítják meg eseti együttműködési szerződésekben írt feltételek szerint.

Nyitókép: Prof. Dr. Gellén Klára, Bányai Gábor és Dr. Fendler Judit, fotó: Kovács-Jerney Ádám