Szeged, Múzeumok Éjszakája, Móra Ferenc Múzeum, ókori Kína, kiállítás, kultura, művészet, turizmus

Sokan voltak a Múzeumok Éjszakája szegedi programjain

Helyi hírek Kultúra Ország

Már a Múzeumok Éjszakájának délutánján felpezsdült az élet Szegeden, ami estére csak fokozódott. A gazdag programkínálatban mindenki megtalálhatta a számára legkedvesebb időtöltést, legyen az kultúra, vagy egyéb hasznos ismeret befogadása.

Alig lehetett üres parkolóhelyet találni szombat este Szeged belvárosában, és nem csak a Múzeumok Éjszakája programjainak közelében. Még úgy is, hogy a jó időben sokan kerékpárral vagy rollerrel közlekedtek.

Nekünk ez két tiszteletkör után a MÁV palota oldalánál, a Feketesas utcában sikerült, a gyönyörű épület is megnyitotta kapuit az érdeklődők számára.

Múzeumok éjszakája – Szegeden, Domaszéken, Mártélyon és Szentesen is hív a vasút, vár a MÁV

Nem biztos, hogy a Múzeumok Éjszakája program részeként, de óriási élet volt a Dugonics téren, sötétedés után is sok-sok gyerekkel. Ez utóbbi lényegében az egész városra igaz volt, minden helyszínen sok olyan apróságot láttunk, akiknek este 9 óra után már ágyban lett volna a helye.

Számosan voltak a Dómnál is, amelyik nem csak a szokásos kapuit nyitotta meg a látogatók előtt, hanem a könyvtárhoz közelebbi tornyát is. Szépen világítottak a “lépcsőház” ablaki, és felnézve látszott, sokan vállalkoztak annak megmászására.

Nagy mozgás volt a Somogyi Könyvtárnál is, egy ilyen kulturális intézmény nem maradhat ki egy ilyen programsorozatból.

A legnagyobb népsűrűség érthetően a Móra Ferenc Múzeumnál, “minden helyszínek központjánál”, ezen a napon nyitotta meg kapuit az ókori Kína-kiállítás második része, Az ókori Kína kincsei – a Jáde Császárok kora címmel.

Kína jegyében zajlanak a programok Szegeden a Múzeumok Éjszakáján

Körsétánkon fél 10 körül értünk a múzeumhoz, itt nem csak az épületen belül zajlott az élet, hanem kívül is sokan voltak. Az egymást követő programoknak köszönhetően szinte teljesen megtelt a lépcső, és minden létező ülőhely, akkor éppen Horváth Janisz grafikusművész kalligráfia bemutatója kezdődött. Ezen sok más mellett azt is megtudta a nagyérdemű, hogy mi a különbség a kínai és az európai festőecset között.

A “műsor” itt már jóval az éjszaka előtt megkezdődött, a Tiszavirág Néptáncegyüttes műsorát 6 órakor a Hild-díj átadása követte, az eseményen avatóbeszédet Botka László polgármester mondott.

Hild János-díjat kapott Szeged a Belvárosi híd térségének megújításáért

A kalligráfia bemutató után a program szerint a Konfuciusz Intézet tanárainak kínai viseletbemutatója következett, majd kínai táncosok léptek fel a múzeum előtt. Egyikük kisebb csoportja már ugrásra készen várta a színpadi megjelenést a múzeum tövében, ott ahol sokáig a sörkert működött. És persze látványos programpontnak ígérkezett a Szent Iván-éji tűztánc is.

Megtelt élettel és látogatókkal a vármúzeum is este 10-ig óránként indultak tárlatvezetések az Utazz a múltba! – Szeged története, ahogy még nem láttad című kiállításon. Ugyancsak a múzeum szervezésében indultak tárlatvezetések a Fekete Házban, a Hetedhét Hungarikon, illetve a Másodkézből – Válogatás a Fortepan gyűjteményéből című kiállításokon.

-ka-

Fotók: Frank Yvette