Hagyta meghalni magatehetetlen élettársát egy férfi Debrecenben

Helyi hírek

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség minősített emberölés bűntette miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, akinek élettársa a súlyos elhanyagolás miatt halt meg.

A vádlott és a sértett asszony 2005 óta élt élettársi kapcsolatban, előbb hajléktalanként, majd később különböző, alacsony komfortfokozatú házakban laktak albérletben. 2015 tavaszán a sértettnél súlyos betegséget állapítottak meg, majd 2017 őszén az asszony combcsonttörést szenvedett. Ezt követően egészségi és fizikai állapota folyamatosan romlott, 2019 végére teljesen mozgásképtelenné vált.

Ebben az időben a vádlott talált magának munkahelyet, a munkáltatója rendszeresen segítette őket. 2019-től kezdődően a vádlott és élettársa a munkaadó által megvásárolt kis ingatlanba költözött be. A vádlott a minimális megélhetésük érdekében mindennap eljárt dolgozni, a téli időszakban reggelente befűtött a szobában és élelmet tett a sértett mellé. A magatehetetlen asszony napközben egyedül volt. Annak ellenére, hogy a vádlott tudta azt, hogy élettársa folyamatos gondozásra szorul, nem kért segítséget a nő családtagjaitól, illetve az önkormányzattól sem.

2022. február 6-án, hétvégi napon a vádlott otthon, az udvaron tartózkodott, fát vágott, majd a délelőtti órákban, amikor visszament a házba, látta, hogy az élettársa haldoklik. A férfi ekkor a szomszédoktól kért segítséget, akik értesítették a mentőszolgálatot. A sértett az egészségügyi intézményben történt ellátása ellenére 2022. február 7-én reggel meghalt. A sértett halálát kihűlés és tüdőgyulladás okozta. A vádlott hosszú időn keresztül elhanyagolta a magatehetetlen sértett gondozását és mulasztása a sértett halálát okozta. Az ügyben a nyomozást a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr- főkapitányság folytatta le.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség a vádlott ellen védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken. A főügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy a Debreceni Törvényszék a vádlottat fegyházbüntetésre ítélje és mellékbüntetésül tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától.