Felavatták a Tojama Ligetet Debrecenben

Helyi hírek

Tojama megye és Debrecen több évtizedes kulturális és művészeti együttműködését ligetavató ünnepséggel köszöntötte Koizumi Hirosi, a Tojama Megyei Művészeti és Kulturális Szövetség tiszteletbeli elnöke, Papp László polgármester és Szólláth Tibor a Tojama-Debrecen/Hajdú-Bihar Művészeti Csereprogram Egyesület elnöke, 2023. június 18-án, szombaton.

Négy évtizede, 1981-ben jött létre Tojama megye és Hajdú-Bihar megye között az a civil szervezésű regionális művészeti csereprogram, amely eddig kétszáznál több kulturális eseményt rendezett, több mint 1700 japán és 800 magyar művész részvételével. Ennek a Magyarországon egyedülálló kulturális és művészeti együttműködésnek a jegyében nevezték el a Nagyerdei parkerdő sziklás-csobogós részét Tojama Ligetnek.

Papp László polgármester ünnepi beszédében elmondta: Koizumi úrnak köszönhetően ismerhette meg a japán közönség Örkény István Tóték, Szép Ernő Május vagy Füst Milán A Zongora című darabját, ahogy a japán gyerekek a János vitézt és a Lúdas Matyit.  A polgármester úgy fogalmazott:  a Tojama Liget kialakításával arra törekedtek, hogy pihenésre és meditációra alkalmas térrel gazdagodjon a Nagyerdő. A liget a debreceniek számára is közelebb hozza japán természetközeli kultúráját.

A városvezető tisztelete jeléül Debrecen Város Cívis Díszoklevelét, barátsága jeleként pedig a város kulcsát ajándékozta Koizumi úrnak.

Ez az 59. alkalom, hogy Magyarországra látogathattam – mondta Koizumi Hirosi, a Tojama Megyei Művészeti és Kulturális Szövetség tiszteletbeli elnöke. Az 1985-ös virágkarneválon már 65 tojamai művész, táncosok, képzőművészek és virágkötő mesterek vettek részt – idézte fel az emlékeket. Koizumi úr reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a jövőben tovább fejlődik a régiók közötti művészeti és kulturális cserekapcsolat.

Ami most itt van körülöttünk az a szeretet és a másik kultúra iránti tisztelet tárgyiasult formája, az ide érkezők érezhetik ennek az üzenetét – fogalmazott Szólláth Tibor, a Tojama-Debrecen/Hajdú-Bihar Művészeti Csereprogram Egyesület elnöke. Aki kihangsúlyozta: ennek az értéknek a megőrzése nagyon komoly felelőssége a jelen és a jövő tekintetében a mostani generáció számára.

Az ünnepélyes névadó ünnepség közös faültetéssel zárult. Az őszi díszcseresznyefát Koizumi Hirosi, Papp László, Puskás István, Szólláth Tibor és Pinczés István ültették el.