Őszibarack Bordány határában

Ahol tudtak védekezni a fagy ellen, ott lesz őszibarack Szeged környékén

Gazdaság Helyi hírek Ország

Spanyolországban az aszály, Észak-Olaszországban az áradás ritkította az idei barackot, a görögnél jól alakult eddig az időjárás. Nálunk több hullámban támadt a fagy, az április végibe több termelő is “bealudt”, de lehet annyi őszibarack, mint tavaly. És tíz nap múlva már akár hazait is ehetünk.

Május végén már készülnek az első őszibarack-termésbecslések. Most nehéz helyzettel szembesülnek az elemzők: még nem tudni, hogy az aszály és az árvíz mekkora károkat okozott a legnagyobb európai termelőknél – írja a mezohir.hu.

Az európai őszibarack- és nektarintermelés 3-4 millió tonna között ingadozik a fagyoktól és aszályoktól függően, az utóbbi években erős kilengések voltak a termésben. A legnagyobb árualappal sorrendben Spanyolország, Olaszország, Görögország és Franciaország rendelkezik. A spanyolok a frissen exportálható fajtákban, míg a görögök a barack feldolgozásában az elsők.

Spanyolország a jobb évjáratokban 1,4-1,7 millió tonna őszibarackot termel, az olaszok 1,1-1,3 millió tonnát, a görögök 800-950 ezer tonnát, míg a franciák 180-230 ezer tonnát. Idén éppen a legnagyobb kibocsátók, Spanyolország és Olaszország néznek szembe rendkívüli időjárási helyzetekkel.

Spanyolországban az aszály a teljes keleti partsávot érinti, beleértve Katalóniát, Aragóniát és Murciát, ahol az ország baracktermelése összpontosul. Észak-Olaszországban, Emilia Romagna régión árvíz söpört végig, itt a korábban reméltnél biztosan kisebb lesz a termés. Szerencsére Dél-Olaszországban, ahol az ország barack-előállításának fele koncentrálódik, az átlagosnál jobb szezonra számítanak a gazdák.

Görögországban idén jól alakult eddig az időjárás. A termelés azonban nem látszik jobbnak a tavalyinál, 665 ezer tonna őszibarackra van kilátás. Franciaországban annak ellenére bíznak a 230 ezer tonnás össztermésben, hogy a délkeleti megyéket aszály sújtja.

A tavaszi fagyok miatt idén kevesebb lehet a kajszi- és őszibarack

Magyarországon a március végén érkező fagy lepte meg a virágzó kajszi- és őszibarackfákat. A helyenként mínusz 3-4 Celsius-fokos lehűlés alaposan megtizedelte az idei termést, így ismét nagyon kevés hazai gyümölcs várható idén a piacon – írja a portál.

“Talán a tavalyi termés azért meglesz” – mondta érdeklődésünkre Gyuris Mihály. A Dél-alföldi Őszibarack-termesztők Szövetségének elnöke hozzátette, náluk ment a védekezés, szélgéppel és vízzel, csak némi rügykáruk van, ami inkább segített, mert kevesebbet kell ritkítani.

Ezt nem minden termelő mondhatja el magáról, április 28-án is volt fagy, sok gazda a – ahogy az elnök fogalmaz – szó szerint bealudt. “Mínusz 2-3 fok is volt, nálunk a szélgép automatára van állítva, plusz az öntözést is elindítottam az este” – mondja Gyuris Mihály az utolsó fagyról.

Szépen termett az őszibarack, nem is szállt el annyira az ára Szegeden

Megtudtuk, sokan már annyit öntöztek, hogy féltek, sok lesz. Az elnök szerint az látszódik, hogy a fagyvédelmet kombináltan kell használni, több módszert egyidejűleg, vagy variálni, de az összes alapja az öntözés. Így még inkább fontos az őszibarack termelőknél a kutak legalizálásának kérdése.

Kérdésre válaszolva Gyuris Mihály elmondta, a jövő hét végén már megjelenhet a piacon a legkorábbi hazai termelésű őszibarack fajta.

Őszibarack Bordány határában. Fotók: Frank Yvette