Jövőre újra megrendeznék a Nyíregyházán a Kappan- és Lakodalmas Fesztivált

Helyi hírek

Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az  I. Kappan- és Lakodalmas Fesztivált a Sóstói Múzeumfaluban. 

A fesztiválon háromezer adag lakodalmi ételt főztek, és a kilátogatók megkóstolhatták  a lakodalmi húslevest és a kappanpörköltet is. Az ünnepélyes megnyitón dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és idősebb Bárány László, a Master Good cégcsoport tulajdonosa köszöntötte a már korán érkezőket.

Itt vagyunk a múzeumfaluban, amit négy évvel ezelőtt egy 900 milliós felújítással teljesen újjá varázsoltunk. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a régi, szép épületek állagmegőrzését stabilizáltuk, hanem sétányokat építettünk, raktárakat, irodákat, színpadot. Minden feltétel adott, hogy ide nagyrendezvényeket hozzunk, és el is kezdtük a gasztronómiai fesztiválokat. De Kappan- és Lakodalmas Fesztivál még nem volt, ez az első, és remélem, hogy ugyanolyan sikeres lesz, mint a többi – mondta Kovács Ferenc

A Master Good részéről Bárány László a cégcsoport elnöke lemondta, hogy a továbbiakban is szeretnék folytatni a kappanfesztivált.

A fesztiválon a Tirpák portán lévő baromfiudvarban a tanyasi csirkék és kappanok különböző fajtáit mutatták be, emellett régi mesterségek bemutatásával is megismerkedhettek a kilátogatók. A lovaskocsikázás mellett  egy igazi falusi vásár hangulatával is megismerkedhettek, és egy régi népiskolai tanítási óra is bemutatásra került.

Az I. Kappan- és Lakodalmas Fesztiválon bemutatták a Kárpát-medence menyekező ruháit, melyben helyet kapott az ajaki menyasszonyi öltözet is, ezt követően pedig részesei lehettek a résztvevők egy valódi ajaki lakodalmi mulatságnak.