Papp László és Szijjártó Péter

“Debrecenben nem létezik szürkevíz” – Varga Zoltán szerint Szijjártó és Papp sem ért a földrajzhoz

Helyi hírek

Eddigi életútja alapján nem tudható a külügyminiszter valójában mihez is ért, de az újabb vízzabáló debreceni akkugyár bejelentése után nyilvánvaló, hogy a földrajzhoz biztosan nem – közölte Varga Zoltán debreceni DK-s országgyűlési képviselő.

Véleménye szerint Szijjártó Péter nem kis meglepetést okozott a debreceniek – és persze volt földrajztanára, esetleg országunk vízrajzát akár, csak minimálisan is ismerők – számára, mikor közölte, hogy Az Eve Power új akkugyár „vízigényének 95 százalékát tisztított szennyvízből és felszíni vízből biztosítják” majd.

Varga szerint a rövidke mondatban legalább két tévedés(?), hazugság(?), tréfa(?) rejlik. Ugyanis Debrecen környékén nincs a gyár táplálására alkalmas „felszíni víz”. Nagyon nincs. Se folyó, se patak, de, még csak egy csermely sem. Semmi. Ezt nagyjából mindenki tudja.

A most épülő Civaqua-program pedig, amely majd csővezetéken keresztül biztosít majd a kiszáradó Debrecen, és a környékbeli területek számára éltető vizet, nem ezért épül. 

Ezt még – emlékeztet az ellenzéki képviselő – 2022.11.29-én Papp László is tudta, hiszen ezt nyilatkozta: „Ez a program nem a debreceni iparfejlesztésnek, sokkal inkább a város vízháztartásának, környezetvédelmi, vízgazdálkodási szempontjainak a kielégítésére, kiszolgálására és támogatására született meg”. 

Szijjártó az akkumulátorgyárakról: “Debrecennek nem kell félnie. Higgyék el, hogy mi nem vagyunk hülyék!”

Városunk Debrecen-ellenes polgármestere azóta vélhetően részleges amnéziában szenved. Se arra nem emlékszik, mit mondott alig fél éve, se arra, hogy mit tanult földrajzból. Sőt úgy tűnik, hogy a sokat emlegetett „szürkevíz” kapcsán is szelektív a polgármester memóriája, hiszen városunkban szürkevíz nem létezik, ennek se az összegyűjtésére, se a külön továbbítására nincs kiépített rendszer

– írja Varga Zoltán, hozzátéve:

a fekáliával szennyezett szennyvizet, amit a városi szennyvíztisztító tisztít meg – ha ezt gondolják „szürkevíznek”, bár az nem az –  még légvonalban is, megközelítőleg 9 kilométer távolságról lehetne a gyárhoz vezetni, számtalan ingatlanon, műtárgyon, úton keresztül, ami jelen állás szerint évtizedes előkészítést, hosszas kártalanítások tömkelegét jelentené. 

A DK-s képviselő szerint lassan olyan mértékű hazugságcunami ömlik a Debrecen jövőjét, a debreceni emberek életét megkeserítő akkugyárakkal kapcsolatosan a kormányzat és városunk Debrecen-ellenes polgármesterének szájából, ami már-már komikus.

Szemmel látható, semmi nem drága az orbáni megmondóembereknek, nincs az az ordas hazugság, amit ne sütnének el, csak azért, hogy Orbán beteg álmát mihamarabb megvalósítsák. Ez viszont tragikus.

Szijjártó Péter azt üzente a debrecenieknek, hogy „nem hülyék” ők, hogy ránk szabadítják a veszélyes akkugyárakat. Mi azt üzenjük vissza: vannak kétségeink – olvasható Varga Zoltán közleményében.