Rendőrség Debrecenben

A nyílt utcán szúrta hasba ismerősét Debrecenben – itt az ítélet

Helyi hírek

Hat év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék 2023. május 5-én azt a vádlottat, aki Debrecenben a nyílt utcán szúrta hasba egyik ismerősét.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek. A férfi leghamarabb a büntetése kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható legkorábban feltételes szabadságra. A törvényszék a vádlottól lefoglalt bicskát elkobozta.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott és a sértett is hajlék nélkül éltek Debrecenben. A bűncselekmény elkövetésének napján, 2021. augusztus 4-én napközben mindketten nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztottak, így az esti órákra erősen ittas állapotba kerültek. Késő este több másik személy társaságában ültek két, egymás mellett lévő padon Debrecen belvárosában, ahol beszélgettek és italoztak. A vádlott és a sértett között vita alakult ki 23 óra 20 perc körül, majd a padról felállva a veszekedés tovább folytatódott. A két férfi dulakodni kezdett, eközben a vádlott a nadrágjának a zsebéből elővett egy bicskát, amelynek kihajtotta a 7,2 centiméter hosszúságú pengéjét. A sértett ezt észrevette, védekezésként pedig mindkét kezével rágott a késre, de a vádlott kirántotta a bicskát a kezei közül és hason szúrta ismerősét. A sértett ekkor erősen vérezni kezdett, a vádlott megijedt és távozott. A helyszínen jelenlévő egyik személy azonnal segítséget hívott a sértetthez, akit kórházba szállítottak.

A kiérkező rendőrök a vádlottat rövid időn belül azonosították és a Vár utcában elfogták, a ruházatának átvizsgálása során megtalálták a bicskát. A járőrök a férfit ittassága miatt a detoxikálóba vitték.

A sértett sérülésének gyógytartama nyolc napon túli, azonban figyelemmel az elkövetés eszközére, módjára, a szúrás intenzitására és a sérült testtájékra, az elkövető tisztában volt a halálos eredmény reális lehetőségével, de azzal nem törődött.

Dr. Virágh Pál bíró az ítélet indokolása során súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott büntetett előéletű, a személy elleni erőszakos bűncselekmények országos és helyi szintű elszaporodottságát, valamint az ittas állapotban történő elkövetést. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a férfi a bűncselekményt részben beismerte, a viszonylagos időmúlást, továbbá azt, hogy egy kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia.

A bíróság döntését az ügyészség tudomásul vette, míg a vádlott és védője teljeskörűen megfellebbezte az ítéletet. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.