forint, pénz, fizetés, infláció, gazdaság

600 millió forintot költhet Hajdú-Bihar bértámogatásra

Helyi hírek

Májustól a munkáltatóknak lehetősége van az általuk foglalkoztatni kívánt álláskeresők után bérköltség támogatást igényelni. Ez azt jelenti, hogy 2 hónapon keresztül a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és a ténylegesen átutalásra kerülő szociális hozzájárulási adó összegének 50 %-ét kifizetik a pályázatból. Ehhez még egy feltételt kell teljesítenie a munkáltatónak. Legalább egy hónapig támogatás nélküli tovább kell foglalkoztatnia a munkavállalót saját költségén – tette közzé a lehetőséget a megyei önkormányzat. 

A megyei  önkormányzata a megyei kormányhivatal és a Hajdú-Bihar Vármegyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft együtt kezeli a TOP-5.1.1-15-HB1-2016-00001 azonosítószámú „Hajdú-Bihar megyei foglalkoztatási megállapodás, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködés” című projektet. Támogatást elsősorban vállalkozások igényelhetnek, de rajtuk kívül költségvetési és nonprofit szervezetek például alapítványok, egyesületek, civil szervezet is részesíthetnek a támogatásban.

600 millió forintra pályázhatnak a cégek és a szervezetek bértámogatásként Hajdú-Biharban

A programban 600 millió forint áll rendelkezésére, amelyet döntően bértámogatásra (bér és járulék) biztosítására használhatnak fel a nyertesek 2023-ban.

Májustól a munkáltatóknak lehetősége van az általuk foglalkoztatni kívánt álláskeresők után bérköltség támogatást igénybe venni 2+1 havi 50%-os konstrukcióban. A támogatás mértéke 2 hónapon keresztül a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és a ténylegesen átutalt szociális hozzájárulási adó összegének 50 százaléka, 1 hónap támogatás nélküli továbbfoglalkoztatási kötelezettség vállalása mellett (a munkáltató vállalja, hogy további 1 hónapig saját költségén alkalmazza az adott munkavállalót).

A 3 hónap alatt a munkáltató megismerheti a munkavállaló munkához való hozzáállását, tudását, képességeit, munkabírását. A program résztvevő is meggyőződhet arról, hogy képzettségének, képességeinek, a korábbi szakmai tapasztalatainak megfelelő-e az adott munkakör.

Íme a TOP-5.1.1-15-HB1-2016-00001 támogatás célcsoportjai:

alacsony iskolai végzettségűek (legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők),
25 év alatti fiatalok, vagy 30 év alatti pályakezdő álláskeresők,
50 év felettiek,
GYED-ről, GYES-ről, ápolási díjról visszatérők, vagy legalább egy gyermeket egyedül nevelő felnőttek,
foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők,
tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek (legalább 6 hónapja álláskeresők),
megváltozott munkaképességű személyek,
roma nemzetiséghez tartozó személyek,
közfoglalkoztatottak,
inaktívak

KSH: 531 200 forint a bruttó átlagkereset