Képregénybörze lesz szombaton Szegeden, a Somogyi könyvtárban

Helyi hírek Kultúra Ország

A 2012 óta rendszeresen megtartott börze idén is tavasszal is jelentkezik, helyszín a Somogyi-könyvtár alagsora, időpontja április 29., szombat, 10:00-től 14:00 között.

A vidéki börzék közül a szegedi büszkélkedhet azzal, hogy a leghosszabb ideje rendezik megszakítás nélkül, évente legalább egy alkalommal, ami annak fényében fontos, hogy más városokban is voltak próbálkozások, ám azok rövidebb-hosszabb idő múlásával elhaltak.

Szegeden sok fiatal tanul, akik a képregény-rajongók bázisát jelentik. Az érdeklődők ma már egy igen színes kínálatból válogathatnak, hiszen míg az 1990-es években és a 2000-es évek elején nagyobbrészt a szuperhősös tematikájú (Pókember és barátai) újságárusi terjesztésben megjelenő kiadványok dominálták a hazai képregénypiacot, ezt követően a könyvesboltok polcain is egyre gyakrabban találkozhattunk igényes kivitelben készült, puha- vagy keménytáblás kiadványokkal.

Némely képregényeket, kis példányszámuk miatt, nem rentábilis a nagyobb bolthálózatokban és újságárusoknál forgalmazni, ezért főleg webáruházakban kaphatóak vagy képregényes rendezvényeken, szinte kizárólag a kiadóiktól. Ilyen a szegedi börzén résztvevő Frike kiadó is, amely főleg olasz eredetű műveket (Tex, Dampyr, Dylan Dog) jelentet meg, de az ő kiadásuk a Bud Spencer és Terence Hill által fémjelzett Az ördög jobb és bal keze képregény is.

A Nero Blanco Comixot is fontos megemlíteni a kiadók közül, ők főleg az európai (Barbarella, Bonelli-thrillerek) és azon belül is hazai alkotók (Kondor Vilmos: Budapest novemberben, Madarász Gergely: Majomdaráló stb.) munkásságára koncentrálnak, számos képregénytörténettel foglalkozó (A Pilote képregényei) műve mellett.

Még ennél is nehezebb helyzetben vannak az olyan magyar képregények alkotói, mint a szegedi X-embörök, Utánam, fiúk! vagy éppen A Dalnok és a fejvadász. Ezen kiadványok még limitáltabb példányszámban jelennek meg, és sokszor csak az ilyen képregényes rendezvényeken elérhetőek.

Nemcsak egyes kiadók, szerzői alkotók teszik tiszteletüket a könyvtárban ezen az ingyenesen látogatható rendezvényen, hanem magánszemélyek is, akik az antikvár és vadonatúj magyar és külföldi nyelven íródott portékájukat kínálják eladásra.

Mellettük az olyan kereskedőket is meg kell említeni, akik képregényeken kívül a kiadványok szakszerű tárolására alkalmas fóliákat, hátlapokat, tárolódobozokat értékesítenek, hiszen a képregény is érték, amely az idő múlásával kiváló befektetésnek is bizonyulhat.

A Somogyi-könyvtár több, mint 1000, a kilencedik művészethez kapcsolódó kiadvánnyal rendelkezik már, az alakalom kiváló bemutatkozási lehetőség nekik is.