Gyalogos zarándoklat indul Debrecenből Nagyváradra – a cívisváros idén is jelen lesz a Festum Varadinumon

Helyi hírek Kultúra

Debrecen idén is bemutatkozik a Festum Varadinum rendezvénysorozaton. A nagyváradi kulturális fesztivál részleteiről Puskás István alpolgármester, Meleg Vilmos, a Varadinum Kulturális Alapítvány elnöke, Bodnár Petra, a Festum Varadinum programmenedzsere, zenei referense és Bódor Edit, Debrecen egyházi és határon túli kapcsolatokért felelős polgármesteri tanácsadója számoltak be a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskolában 2023. április 26-án. 

Puskás István kiemelte, hogy a cívisvárost és Nagyváradot sok évszázados múlt fűzi össze, Debrecen jelenlétének pedig a Festum Varadinumon is szép hagyománya van.

Az idei programot különösen színesre sikerült összeállítanunk, egy nagyon sokszínű debreceni kultúra fog bemutatkozni Nagyváradon, ami egy remek lehetőség arra, hogy Debrecen meg tudja magát mutatni a szomszédban, hiszen a kultúra az arculatformálás egyik alapvető eszköze

– fogalmazott.

Kiemelte, a város azért is kiemelt figyelemmel tekint a programsorozatra, mert az a helyi magyar közösség és a magyar kultúra ügye. Ehhez kapcsolódva elmondta, hogy a tavaly indított A könyv barátai hálózat tagjai közül tucatnyian váradiak. A debreceniekhez szólva felhívta a figyelmet arra, hogy Nagyvárad számos eseménnyel várja az oda érkezőket, a város felfedezése pedig egy remek program lehet. 

Meleg Vilmos arról szólt, hogy Debrecen az itteni nagyon értékes magyar kultúrát segít áthozni hozzájuk. Hozzáfűzte, az itteni magyar közegnek is szüksége van arra, hogy Nagyváradnak a magyar múltja mellett jelene is legyen és a város látványa, hangulata és vendégfogadó szeretete ma is sajátos legyen. Felidézte, a mára több mint három hetes programsorozat egyházi közegből indult, a programok között pedig majális, könyvbemutatók, konferenciák, színházi előadások és koncertek is szerepelnek.  

Bodnár Petra kiemelte, hogy a Minden Magyar Majálisa idén 20 éves, a jubileumi évfordulót pedig május 19–21 között ünnepelik a nagyváradi várban. A tavaly indított Borparton helyi és érmelléki borászok borait kóstolhatjuk meg a Körös partján, de a fesztiválon számos koncert is várja a látogatókat. Többek között fellép a Carson Coma, a Csík Zenekar, a Republic, Azariah, a Ruttkai Bori Band és a Tankcsapda is. 

Bódor Edit megjegyezte, hogy első alkalommal gyalogos zarándoklat indul május 1-jén a debreceni Szent László plébániától Nagyváradra. Mint mondta, a cívisváros számos programmal lesz jelen a fesztiválon. A Csokonai Színház két darabot visz Váradra, a könyv barátai Borbély Szilárdra fognak emlékezni, de koncertezik a Kodály Kórus és a képzőművészet is jelen lesz. 

A részletes program a Festum Varadinum hivatalos oldalán olvasható. 

 

– DMJV Polgármesteri Kabinetiroda –