Szeged, Kakukkfészek, közönségtalálkozó, Reök palota, kultura

Benéztünk a Kakukkfészek szegedi közönségtalálkozójára

Helyi hírek Kultúra

A Szegedi Nemzeti Színház új bemutatóra készül a Kisszínházban, május 5-én lesz Dale Wasserman Kakukkfészek című színművének premierjére Vidovszky György rendezésében.

A premierhez kapcsolódóan közönségtalálkozóra rendeztek kedd délután az alkotók közreműködésével a Reök-palotában. Ezen a rendezőn kívül ott volt a darab szereplői közül Szilágyi Annamária, Szegezdi Róbert és Borovics Tamás – Barnák László főigazgató pedig mint moderátor.

Az eseményt a Szegedi Nemzeti Színház hivatalos Facebook-oldalán élőben is közvetítette – az adás ide kattintva visszanézhető.

McMurphy „pszichózist színlelve próbálja kihúzni magát a nevelő célzatú munkavégzés alól”. Így kerül a Ratched nővér által vezetett elmeosztályra, ahol a nő lelki terrorban tartja a rábízott betegeket. McMurphy igen találóan „született kasztrálónak” titulálja a nővért, és elhatározza, hogy felveszi vele a harcot.

Ratched elképedve tapasztalja, hogy az új páciens érkezésével mennyit romlik a fegyelem. Pofátlanul visszabeszél, pénzben kártyázik a társaival, megszavaztatja, hogy nézhessék a világbajnokságot, és lányokat csempész az osztályra, hogy kimozdítsa a betegeket apátiájukból. Mégis valahol mindenki sejti, hogy a főnővér rendszere ellen minden próbálkozás esélytelen…

Ken Kesey műve nemcsak regényformában, de színpadon is örök klasszikus – a szereposztásról és az előadásokról itt olvashat részletesebben.

Fotók: Frank Yvette