Szemét Debrecen Hadházi út

De most komolyan: letörne a kezed, ha a kukába raknád? Szeméthelyzet Debrecenben – Frissítve az A.K.S.D válaszával!

Helyi hírek

A Hadházi út végén úgy tűnik, a szemét áll nyerésre a lakossággal szemben. Legalábbis a vasárnapi helyzetjelentés szerint, amit olvasónk tűzdelt meg néhány látványos fotóval.

Azt írja, tavaly óta bosszankodnak a Nagyerdő szomszédságában élők a Hadházi út 145. szám elől áttelepített szelektív és nem szelektív kukák közelében tapasztalható állapotokra.

Mint látható, egyesek meg sem próbálják eljuttatni rendeltetési helyére a szemetet, pedig helyszíni információink szerint simán lenne rá kapacitás. Majd belerakja, akinek van hozzá kedve, jóvanazúgy…

Domokos Csilla, az A.K.S.D. Kft. szóvivője  az alábbi válaszokat küldte a kérdéseinkre. Ezúton is köszönjük az együttműködését!

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás része az ütem szerinti kommunális és szelektív hulladék háztartásoktól történő elszállítása, a szelektív
szigetek tartályainak ürítése, a tavasztól őszig tartó lomtalanítás és a Lakossági Hulladékudvar szolgáltatásainak díjmentes biztosítása, azaz a lakosság által fizetett szemétdíj ezen szolgáltatásokat tartalmazza.

Az A.K.S.D. Kft. a fenti feladatokat a közszolgáltatóval (Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft.) kötött alvállalkozási  szerződésalapján végzi. 

A szelektív szigetek tartályainak ürítésén túl feladatunk az is, hogy a szigetek 5 méteres körzetét rendszeresen megtisztítsuk az illegálisan szigetek mellé helyezett egyéb hulladékoktól, ezért külön járatot tartunk fenn. 

Kapnak-e visszajelzést a hulladékot begyűjtő kollégáktól és a lakosságtól arra vonatkozóan, hogy valahol nem rendeltetésszerűen használják a konténereket? 

Minden egyes szigetet heti rendszerességgel megtisztítunk, illetve a szelektív sziget tartályait ürítő munkatársaink minden esetben jelzik a munkairányító kollégának, ha valamelyik sziget környéke szennyezett, így ezt még aznap a délutános műszak megkapja soron kívüli feladatként. A Polgármesteri Hivatal ellenőre is közvetlenül minket hív, amennyiben hasonlót tapasztal, vagy jelzik felé.

Mit tehet az, aki rendszeresen tapasztalja a problémát, esetleg tanúja is az illegális szemétlerakásnak? Kihez, hova, hogyan lehet fordulni?

A lakossági jelzéseket Ügyfélszolgálatunk munkatársai fogadják, és teszik meg a szükséges intézkedéseket. A rendezett állapot esetenként
sajnos csupán néhány óráig tart. Havonta átlagosan 48 tonna illegális hulladékot távolítanak el munkatársaink a szelektív szigetek mellől. Lényeges, hogy azon hulladéktípusokat, melyek nem minősülnek lomhulladéknak, nem hozhatják el a munkatársaink, többek között azért sem, mert veszélyeztetik az egészségüket (pl. elhullott állatok teteme, síküveg, stb.).

Jelenleg 79 db sziget van Debrecenben, azonban 10 éve még 190 sziget volt. A szelektív szigetek fokozatos felszámolására egyrészt az illegális hulladékelhelyezők miatt volt szükség, másrészt pedig azért, mert a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés miatt egyre kevesebb létjogosultsága van a szelektív gyűjtés ezen módjára. A szelektív szigetek jelenleg a sűrűn lakott városrészekben koncentrálódnak, a
családi házas övezetekben pedig -épp a gyakoribb illegális hulladékelhelyezés miatt- kevésbé találhatók meg.

Milyen szankciókra számíthat az, aki nem az elvártaknak megfelelően használja a tárolókat? Jogszabálysértést vagy bűncselekményt követ el?
Pénzbírság kiszabható?

A jogellenes hulladék elhelyezést nemcsak a Szabálysértési Törvény, hanem a Büntető Törvénykönyv is szankcionálja. Köztisztasági szabálysértést követ el, aki a közterületen települési hulladékot engedély nélkül elhelyez, vagy nem a kijelölt lerakóhelyen rak le. Közterületen a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr szabhat ki helyszíni bírságot.

Bűncselekménynek minősül és 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az, ha valaki a földet, a levegőt, a vizet, az élővilágot, valamint azok összetevőit jelentős mértékű szennyezéssel, vagy más módon veszélyezteti, olyan mértékben károsítja, hogy annak természetes, vagy
korábbi állapota csak beavatkozással állítható helyre, vagy már egyáltalán nem.

Meddig tart az Önök hatásköre, ha a Hadházi út végén található helyzettel hasonlóval  találkoznak?

A szelektív szigetek mellé helyezett hulladék minden esetben jogellenes hulladékelhelyezésnek minősül, a közszolgáltatónak azonban nincs
hatásköre tenni ellene. 

Milyen lépéseket tesznek vagy terveznek a szélesebb körű tájékoztatás (mit, hova, hogyan dobjunk, milyen károkat okoz a műanyag hulladék stb.) érdekében? Hogyan hívják fel az emberek figyelmét a problémára?

A szemléletformálásnak hatása van, épp ezért minden tanévben számos iskolába jutunk el, ahol tanórai keretek között a tananyagba illesztve, vagy környezetvédelmi témában szervezett programokon igyekszünk megszólítani a gyerekeket. A Lakossági Hulladékudvarban fogadunk csoportokat, ahol megismerhetik ezt a szolgáltatást, továbbá üzemlátogatásokat teszünk lehetővé a Regionális Hulladékkezelő Központban egyetemi hallgatók, vagy érdeklődő munkahelyi csoportok részére.

Hová lehet vinni azt a hulladékot, ami nem fér el a kukában?

Lakossági Hulladékudvar

Alkalmanként pl. 300 kg sitt hulladéktól (beton, tégla, cserép, kerámia), vagy 100 kg lom hulladéktól lehet itt megválni díjmentesen.

Lomtalanítás

Az A.K.S.D. Kft. minden év április hónaptól egészen novemberig 10 cikluson keresztül végzi a lomtalanítást alvállalkozóként Debrecen
területén úgy, hogy a lakos által az Ügyfélszolgálati Iroda kollégáival előzetesen leegyeztetett időben gyűjti be a háztartásokban felhalmozott
lomot.

Regionális Hulladékkezelő Telep

A helyi rendelet alapján minden lakos évente összesen 200 kg hulladékot díjmentesen elhelyezhet itt.

Ahogyan az illetékes válaszából is látható, több lehetőség is van a lakossági hulladák elhelyezésére. Ugye, miért is szennyeznénk a környezetet, ha minden feltétel adott ahhoz, hogy a kijelölt helyen, szabályszerűen rakjuk le azt? 

Aki hasonlót tapasztal, bátran jellezze az illetékeseknek! Reméljük, hogy összefogással a szemétlerakási szemlélet is megváltoztatható!