Segítette a kormány a rektorokat az eligazodásban: Brüsszel a hibás

Egyetem Európa Gazdaság Helyi hírek Ország

A kormány és a Magyar Rektori Konferencia közösen áll ki a magyar hallgatók és kutatók érdekeinek védelméért – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) csütörtökön az MTI-vel.

A tárca közleményében rögzítette: a kormány továbbra is elkötelezett a magyar hallgatók és kutatók védelme iránt, ezért egyeztetést kezdeményezett a Magyar Rektori Konferencia elnökségével.

A Kulturális és Innovációs Minisztériumban rendezett csütörtöki találkozón a felek megerősítették álláspontjukat, miszerint semmilyen hátrány nem érheti a magyar egyetemeket, hallgatókat és kutatókat “egy elhibázott, kettős mércén alapuló brüsszeli döntés miatt” – írták.

A találkozón elhangzott, hogy a kormány azonnali, ötmilliárd forintos támogatást nyújt a magyar egyetemek kutatói programjainak előfinanszírozására. A segítséget azok az intézmények kapják, amelyeket “Brüsszel diszkriminatív döntése” kizárna a Horizont Európa programból, vagy minden más közvetlen európai uniós finanszírozású kutatási együttműködésből. A támogatás nélkül az érintett egyetemek nem tudnának a projektekben maradni, ugyanis májusban több kötelezettségvállalást érintő határidő is lejár – olvasható a kommünikében.

A kormány – hangsúlyozták – elkötelezett a magyar felsőoktatás nemzetköziesítése mellett is, hiszen a mobilitási programokban részt vevők száma az elmúlt években jelentősen nőtt.

A KIM összesítése szerint míg 2019-ben nyolcezer, 2022-ben már tízezer hallgató és oktató vett részt nemzetköziesítési programokban. Az Erasmus+ elérhetősége 2023-ban is folyamatosan biztosított, sőt az állam garantálja a program jövő évi folytatását is – fűzték hozzá.

A közleményben beszámoltak arról is, hogy a magyar kormány folytatja a tárgyalásokat az Európai Bizottsággal és mindent megtesz annak érdekében, hogy a modellváltó egyetemek helyzete minél gyorsabban rendeződjön. “A modellváltás sikere egyértelmű, hiszen ezen intézmények nemzetközi rangsorokban való előrelépése és a tudományos publikációs teljesítményük növekedése is azt jelzi, hogy versenyképességük folyamatosan növekszik.”

Nyitókép: Frank Yvette