Szeged, Színházi Olimpia, Kövér Béla Bábszínház, bábszínház, kultúra, Yael Rasooly, Paper Cut

Izraeli művész előadásával nyitott a 10. Színházi Olimpia Szegeden

Európa Helyi hírek Kultúra Ország

A 10. Színházi Olimpia keretében a Magyar Bábművészek Szövetsége a tizenkét vidéki bábszínház összefogásával Bábművészeti Világtalálkozót szervez április 9. és június 30. között. A szegedi Kövér Béla Bábszínházban péntek este az izraeli Yael Rasooly Paper Cut című előadása volt látható.

Húsznál is több, magyar és külföldi vendégelőadás érkezik június végéig a szegedi Kövér Béla Bábszínházba a 10. Színházi Olimpia keretében megrendezett Bábművészeti Világtalálkozóra. A kivitelesen gazdag programban 332 előadás látható Magyarországon húsvéttól egészen Szent Iván éjszakájáig. A Dél-Alföldre érkező előadásokat Szeged mellett a békéscsabai Napsugár Bábszínházban és a kecskeméti Ciróka Bábszínházban is láthatja a közönség.

A találkozó első, Figurák háza címet viselő szakaszával Blattner Géza, a modern felnőtt bábszínház egyik megteremtője előtt tisztelegnek, a kísérletező kortárs alkotók felnőtteknek készített előadásait láthatja a közönség. Ilyen volt az első Szegedre érkező produkció, az izraeli Yael Rasooly az 1940-es évek filmes világát megidéző Paper Cut című előadása is, ezt április 14-én, péntek este láthatta a közönség.

A májusi, Határtalanul címet viselő program Kovács Ildikóhoz, az erdélyi és a magyarországi bábművészet iskolateremtő rendezőjéhez kötődik. Az előadások közül Kiss Ágnes a vágsellyei Écsi Gyöngyi Árgyélus Bábos Meseszínházának népmesei elemeket használó Szőlőszem Kálmán című produkciója emelhető ki.

Május végén és júniusban a Kemény Henrikre emlékező, Szervusztok, pajtikák! című programsorozatban elsősorban utcai produkciókat mutatnak be. Május 26. és 28. között a Tengerhab gyereknapon mások mellett katalán, cseh, ausztrál társulatok érkeznek Szegedre.

További részleteket itt olvashat.

Fotók: Frank Yvette