Nem hátrál a lombkoronasétány nagymestere - helyreigazítást követel a nyírmártonfalvi polgármester

Nem hátrál a lombkoronasétány nagymestere – helyreigazítást követel a nyírmártonfalvi polgármester

Helyi hírek

Bocsánatkérést követel és sajtóperrel fenyegeti az Átlátszót Filemon Mihály, Nyírmártonfalva polgármestere – írta meg a HVG. A polgármester azt sérelmezi, hogy az erdő nélküli lombkoronasétányról több pontatlanság is szerepel az Átlátszó cikkében. A lap szerint az adatok így szerepelnek az okiratokban, ezért nincs mit javítaniuk.

Helyreigazítást kért az Átlátszótól a Debrecentől 30 kilométerre fekvő Nyírmártonfalva polgármestere. Filemon Mihány jogi képviselője útján jelezte, hogy a cikkben szereplő állítások közül többnek az igazságtartalmát is kétségbe vonja:

  • egy forintot sem kapott még meg a lombkoronasétányra elnyert 64 millió forintos uniós támogatásból,
  • az építmény nem 50, hanem 80 méter hosszú, és
  • nem kapott közel félmilliárd forint erdőtelepítési támogatást sem 2022-ben.

A lap válaszul jelezte, hogy a kifogásolt adatokat az állami nyilvántartásokból idézték és keresték a polgármestert a cikk megjelenése előtt is. Hiába, mert nem reagált, ezért nem tartják indokoltnak a helyreigazítást.

Az eseményről az Átlátszó így ír:

A múlt héten megérkezett lapunkhoz a Facebookon már belengetett helyreigazítási kérelem. Pedig a cikkünk megírása előtt mindent megtettünk, hogy megszólaltassuk Filemont. Kerestük e-mailben, amire nem reagált. Szerettük volna, ha a videónkban szerepel, de arra sem vállalkozott. Kerestük a polgármesteri hivatalban és a közel 50 millió forintnyi uniós pénzzel támogatott vendégházánál is, de hiába.

A projekt a polgármester saját ingatlanán valósult meg, a 60 milliós támogatást magánemberként nyerte el, a legnagyobb furcsaság mégis az, hogy az építkezés közben tarra vágták az erdőt:

Tízmilliókat kapott Tasó László, Tasi Sándor és Filemon Mihály lombkoronasétányok építésére – van, ahol tarra vágták az egész erdőt

Érdemes arra is emlékezni, hogy Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő bejelentették, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordulnak a lombkorona sétány ügyében.

Hadházy Ákos országgyűlési képviselő később egy vágóállat nélküli vágóhidat is talált a településen, melynek körülményeiről alább olvashatnak:

Vágóhíd a semmibe: Hadházy Ákos újabb furcsaságot talált Nyírmártonfalván

 

Filemon Mihály nem csak az Átlátszó munkájával elégedetlen, de azt is nehezen veszi, ha más polgármesterek cinkelésképpen átvennék tőle a lombkoronasétányt, mert náluk van erdő:

A lombkoronaösvénnyel híressé vált nyírmártonfalvai polgármester a lakosságra is áthárítja az őt ért kritikákat