Már látogatható a tavaly Ukrajnából kimenekített oroszlán a Nyíregyházi Állatparkban

Helyi hírek

A kölyök nagymacskát a kelet-ukrajnai Melitopol állatkertjéből menekítették ki kárpátaljai és kelet-ukrajnai magánszemélyek tavaly nyáron. Az akkor 9 hetes kölyköt először egy lelkes állatvédő ungvári család fogadta be, de világossá vált számukra, hogy ez hosszú távon nem lesz megoldás az állat számára, így megkeresték a Nyíregyházi Állatparkot.

Az állatkert munkatársai azonnal cselekedtek és a hatóságok segítségével a határ mellett átvették az állatot, aki az általános állatorvosi vizsgálat és vakcinázás után a park egyik-nagymacska nevelésben tapasztalt állatgondozójának otthonába került néhány hétre.

A kölyök fő tápláléka eleinte a tejpótló tápszer volt, de fokozatosan átszoktatták a szilárd takarmányra. Amint stabilan evett az állat, visszakerült az állatparkba és megkezdték a visszavadítását is. Mivel az oroszlán az egyetlen társas életmódú nagymacska, mindenképpen egy fajtársával szerették volna együtt tartani.

A Miskolci Állatkertben született hasonló életkorú kis nőstény oroszlán lett a társa, akivel ezidáig a karantén épületében éltek. Most, hogy az állatok állandóan izgő-mozgó kis kamasszá váltak, már egy saját terjedelmes kifutórendszert kaptak, ahol már a látogatók is megtekinthetik őket.

Ukrajnából fogadott be oroszlánkölyköt a Nyíregyházi Állatpark