tanulmányi verseny

Tizenhárom megyei diák jutott be a tanulmányi versenyek országos döntőjébe

Gazdaság Helyi hírek Ország

Csongrád-Csanád vármegyéből összesen 13 tanuló jutott be a Szakma Kiváló Tanulója (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) országos döntőjébe.

Az előválogatókat a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara koordinálásával a gazdasági önkormányzat székházában tartották meg január 9. és 24. között 458 versenyző részvételével – közülük 35-en jutottak tovább a február-márciusi válogatókra.

A válogatókon a fiatalok a gyakorlati tudásukat mérték össze. A finalisták a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum és a Szegedi Szakképzési Centrum 8 szakképző iskolájából kerültek ki, 10 szakma képviseletében. Cukrász, kőműves, divatszabó, vendéglátásszervező és erősáramú elektrotechnikus szakmát tanuló versenyző is van a továbbjutók között. A vármegyei döntősök a 16. Szakma Sztár Fesztiválon, április 24–26. között a budapesti a HungExpón adhatnak számot tudásukról.

A Szakma Sztár Fesztiválon a legjobbaknak járó elismerésért versengenek a fiatalok, emellett szakmai és szórakoztató programok is várják az érdeklődőket a tevékenységszigeteken és standokon. A kiemelkedő eredményt elérő versenyzőket a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara meghívja a WorldSkills és a EuroSkills nemzetközi versenyek hazai válogató versenyeire, melynek győzteseiből kerülnek ki azok a fiatal szakemberek, akik képviselhetik Magyarországot a nemzetközi szakmai versenyeken.

A rendezvényre a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara – pályaorientációs céllal – 9 busszal, összesen 460 gyereket és kísérőt visz el. Így a fiatalok testközelből tapasztalhatják meg az általuk preferált szakmák egyes folyamatait, amely pedig a pályaválasztásban jelenthet segítséget a tanulóknak.

A továbbjutók listája:

Busi Kevin, erősáramú elektrotechnikus, Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Pollák Antal Technikum

Rokolya Dávid, automatikai technikus gyártástechnika szakmairány, Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum

Nagy Sámuel, kőműves, Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola/Szanorfa Kft.*

Hodács Vivien Krisztina, cukrász Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola/Aranytopáz Kft. – A Cappella Cukrászda

Berta Andor Dániel, vendéglátásszervező, Krúdy Gyula Szakképző Iskola/Szegedi Szakképzési Centrum

Csiszár Dániel Aladár, vendéglátásszervező, Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola/T-Food Kft – Varga Csárda

Izsák Bence, vendéglátásszervező/Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola/Yourhotel Kft – BISTORANT Étterem

Futó Mária, kozmetikus technikus, Hódmezővásárhelyi SZC Eötvös József Technikum/Bimbó Veronika ev.

Fürj Ádám, mechatronikai technikus, Déri Miksa Műszaki Technikum/ATYS-CO Kft.

Szöllősi Krisztián Róbert, műszaki informatikus, Déri Miksa Műszaki Technikum

Baksa Richard Rudolf, villanyszerelő épületvillamosság szakmairány, Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Zsoldos Ferenc Technikum/PENSEÉ KFT

Reményi Bertold, villanyszerelő épületvillamosság szakmairány, Hódmezővásárhelyi SZC Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskola Kalmár Zsigmond Szakképző Iskola Intézményegysége/Automatix Hungary Kft.

Szász Máté, divatszabó női szabó szakmairány, Szegedi SZC József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskola/Salon D’ange Kft.

* a / jel után a gyakorlati oktatóhely neve, ha az nem egyezik meg a szakképző iskolával

Nyitókép: írásbeli a kamaránál, fotó: Frank Yvette