CATL akkumulátorgyár

Kirúgják a vízügyi igazgatót, aki kritikus szakvéleményt írt a debreceni akkumulátorgyár ügyében

Helyi hírek

Pintér Sándor vízügyet felügyelő belügyminiszter felmenti azt a vízügyi igazgatót, akinek az aláírásával kritikus szakvélemény jelent meg a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár vízügyi vonatkozásairól – írja a 24.hu.

Kincses Dániel, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) vezetője a lapnak megerősítette a hírt. Elmondta, ő is a napokban tudta meg, hogy felmentik, és váratlanul érte a hír, de mivel hivatalosan, írásban még nem kapott értesítést, a részletekről nem nyilatkozott.

A TIVIZIG februárban készült el a kínai CATL leendő aksigyárának környezethasználati engedélyeztetési eljárásához szükséges hatósági szakvéleményével, amelyet megküldött az illetékes kormányhivatalnak. A hétoldalas dokumentum legfontosabb megállapítása az volt, hogy a gyár vízgazdálkodási szempontból több helyen is áttervezésre szorul, és az óriási vízigénye miatt Debrecennek a teljes városi ivóvíz-, szennyvíz- és csapadékhálózatot át kell alakítania, mert a jelenlegi rendszer néhány év múlva már nem bírná a terhelést.

A Kincses által vezetett TIVIZIG-csapat további érdekes megállapításai zanzásítva:

a CATL úgy kérte a környezethasználati engedélyt, hogy a beadványában nem adta meg a várható éves vízfogyasztást;

a gyártósor hűtésére még több víz kell. „A gyárban üzemelésre tervezett technológia 85 százalékos párologtatási veszteséggel üzemel, azaz naponta 2871 és 13175 köbméter közötti mennyiségű, a közműhálózatból vételezett, elsősorban rétegvízből származó ivóvíz elpárologtatását tervezik.”

hiába emlegetik rendre a szürkevíz felhasználását, a TIVIZIG szerint az ipari parkban valójában „ilyen irányú tervezési folyamatot egyik gyár esetében sem” tapasztaltak, pedig az igazgatóság szerint víztakarékossági szempontok miatt a cégnek át kell gondolnia az óriási arányú vízvesztéssel járó hűtéstechnológiát;

a CATL dokumentációjából kimaradtak az esetleges balesetek hatáselemzései;

Debrecen felpörgetett iparosítása egy-két éven belül túlterhelheti a város ivóvízbázisát.

A Belügyminisztérium a lap kérdéseire egyelőre nem válaszolt, így nem lehet biztosan tudni, hogy a kritikus szakvélemény és a felmentés összefügg-e.

A Mikepércsi Anyák berágtak a debreceni akkumulátorgyárat éltető Professzorok Batthyány Körére