Rotarysok segítségével költözhet négy gyermekével a felújított szatymazi tanyába Brigitta

Gazdaság Helyi hírek Ország

A szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Club két tagja, Varga Gusztáv, a CE Glass Industries tulajdonosa, elnök-vezérigazgatója és Vass György hívta fel a klub vezetőségének figyelmét Börcsök Brigitta és családja lakhatási problémájára. A négy, 2 és 18 év közötti gyermekét egyedül nevelő asszony életkörülményeit megismerve a klub elkezdett dolgozni egy Szatymazi tanya felújításán.

Brigitta az üvegipari cég dolgozója, adódott, hogy a példamutató programot ismertető sajtónyilvános esemény első részét a CE Glass Industries tárgyalójában tartsák. A megjelenteket klubtagként Elekes Zoltán köszöntötte és ő vázolta röviden a történetet, majd átadta a szót a szegedi ingatlanos szakma nagy öregjének, Bozsó Miklósnak.

Korábban ők értékelték fel a tanyát, ami később több ezer más ingatlannal együtt került egy követeléskezelőhöz a bedőlt hitelek miatt. A limitesek kerestek kapcsolatot a MR Közösségi Lakásalappal, a siker érdekében igénybe vették még a debreceni református püspök hathatós segítségét is. Hozzá a katolikus pap, Benyik György közbenjárásával  jutottak el – a szerződés februárban sikerült aláírni.

A vályog falú, de masszív tégla lábazatú háznak jó a szigetelése, volt mire építeni. Tűrhető állapotban volt a három laminált padlós szoba és a fürdőszoba is felújíthatónak látszott.  A birtokbaadás után nyilászárócserével kezdték a munkát és persze a ház körüli ecetfák ritkításával.

Kóti Zoltán, a rotary klub soros elnöke azt emelte ki, hogy ha tanyafelújítás, akkor véletlenül valahogy Szatymaz, kb. öt évvel ezelőtt is volt már hasonló programjuk.

A költségvetést segítette, hogy a Dél-Plast ingyen biztosította a nyílászárókat, pénz folyt be a Két pápa című darab nagyszínházi, jótékonysági célú előadásából, de másodmagával egymillió forint erejéig zsebébe nyúlt Varga Gusztáv is.

Utóbbi arról beszélt, hogy már két éve ismeri munkatársukat, Brigittát, aki özvegyen neveli négy gyermekét, nagyon rendesen és becsületesen. Dicsérte Bozsó Miklóst, aki úgy intézte a tanya ügyét, ahogy más nem tudta volna. Elismerőleg szólt Hajdú Lászlóról, aki még utazása közben, más kontinensről is ügyesen és hatékonya mozgatta a tanyafelújítás szálait. A szerződésben a rotary tag jogászok is segítettek – akkor már 10 név felett jártak a felszólalók a felsorolásban.

Az anyuka meghatódva, könnyeivel küszködve köszönte meg mindenkinek a segítséget, gyermekei – a legkisebb 2, a legnagyobb 18 éves – igazoltan voltak távol az eseményről. Némethné Börcsök Brigitta két évvel ezelőtt veszítette el férjét, akit rákbetegen győzött le a Covid. Kilátástalanná vált az életük, korábban volt egy házunk, de azon svájci frank hitelük volt, így elvesztették. Ideiglenesen édesanyjához költöztek, de nem maradhatunk sokáig ennyien egy fedél alatt.

Elhangzott Barna Károly neve, a szatymazi polgármester is nagyon sokat segített.

A részletekről megtudtuk, villany volt a legnagyobb probléma, hogy hova kerüljön a mérőóra, nem mindegy ugyanis, mert nagy a különbség a költségben. Most már van villany a tanyában – de az egész belső elektromos rendszert újra fogják húzni. Kutat nem kellett újat fúrni, de szükséges egy víztisztító. A költségekben már 7 millió forint felett járnak. A rotarysták 3,5 millió forintot gyűjtöttek össze a tanya felújítására, de ennél is több, amit munkájukkal, kapcsolataikkal hozzátettek.

Fontos, hogy nem tulajdonjogot kaptak Brigittáék, hanem egy hétéves bérletet, ami nagyon jutányos, mindössze havi 10 ezer forint. A tájékoztatás után felkerekedtek a részvevők és megnézték a tanyát, amit közülük a legtöbben természetesen már láttak. De nem ilyen állapotban, ütemesen folyik ugyanis a munka, minden nappal közelebb a kulcsátadás.

Ha minden elkészül, tágas, lakható, hangulatos, megmenthető búbos kemencés, édesanyjával szomszédos tanyában élhetnek majd Brigittáék, és a melléképületben is van még potenciál. Az utóbbi eredetileg istálló volt, a masszív jászol még ma is a helyén van – azt kár lenne bántani.

Kovács András

Fotók: Bozsó Miklós / Rotary