Napelempark Szeged

Naperőmű épült Szeged határában

Gazdaság Helyi hírek Ország

Az MVM Zöld Generáció Kft. 9,4 milliárd forintos beruházással 23,97 megawatt (MW) csúcs kapacitású naperőművet épített uniós támogatással  Szeged határában.

Bilinszky Péter, a cég üzleti projekt igazgatója a beruházást bemutató keddi rendezvényen azt mondta, a beruházás költségeiből 3,575 milliárd forintot fedezett uniós és hazai támogatás.

A fotovoltaikus erőmű Szeged északi részén, a Fehér-tó és a Halastavak között épült meg az Energy Hungary Zrt. kivitelezésében. A villamosenergia-termelő névleges teljesítőképessége 19,98 MW. Az erőmű évente 28,5 gigawattóra (GWh) villamosenergiát termel, ezzel 27,3 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátása kerülhető el. A 25 éves tervezett élettartamú erőmű a Mavir Zrt. sándorfalvai alállomásán keresztül csatlakozik a közcélú hálózathoz – közölte a szakember.

A beruházás a tervezett májusi határidőnél korábban elkészült, az erőművet már március 8-án üzembe helyezték, és azóta a sikeres próbaüzem is lezajlott

– mondta Bilinszky Péter.

Az igazgató elmondta, a MVM csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. jogelődjét Hungarowind Kft.-ként alapították 2002-ben. A cég 2015-2016-tól alakít ki fotovoltaikus erőműveket saját beruházásban, illetve piaci akvizíciókat is végrehajtott.

A cég által üzemeltetett erőművek beépített teljesítménye meghaladja 320 MW-ot, ebből 260 MW-ot biztosít fotovoltaikus forrás, melyet szél és vízerőművek egészítenek ki. Az MVM Zöld Generáció Kft. részesedése a hazai naperőmű-piacon tavaly 7,7 százalék volt, a megtermelt villamos energia mennyisége meghaladta 430 GWh-t, ez a tervek szerint jövőre másfélszeresére bővül.

Óriási területen, 60 hektáron építenek napelemparkot Szegeden

A társaság kapacitását 2025-re 800 MW-ra növelné, portfólióját pedig a jelenlegi mellett geotermikus, biogáz, biomassza – és amennyiben azt a jogszabályok lehetővé teszik – szélerőművekkel bővítené – tudatta az igazgató.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a társaság értékesítésből származó nettó árbevétele 2020-ban 3,918 milliárd, 2021-ben 2,102 milliárd forint volt. Az MVM Zöld Generáció Kft. 2020-ban 485 millió forint adózott eredményt ért el, tavalyi vesztesége 418 millió forint volt.

A beruházást bemutató keddi rendezvényen részt vett Nagy Sándor, Szeged városfejlesztési alpolgármestere is. – Elkészült Csongrád megye legnagyobb naperőműve Szegeden. A város az energiafelhasználásának zöldítésével együtt jár az elektromos energia fogyasztásának növelése. Ezért is fontos, hogy minél nagyobb arányban helyben is megteremtődjön a zöld energia termelése – írta közösségi oldalán.

Fotók: Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester közösségi oldala