Fiák István és Kósa Lajos

Rágalmazásért elítélték Kósa Lajos barátját, Fiák Istvánt

Helyi hírek

Bűnösnek mondta ki rágalmazás vétségében a Budakörnyéki Járásbíróság Fiák Istvánt, Kósa Lajos debreceni fideszes országgyűlési képviselő ügyvédjét és baráját egy magánvádas eljárásban – írja a 24.hu.

Az elsőfokú ítélet megrovásban részesítette Fiákot, és arra kötelezte, hogy 10 ezer forintot fizessen meg Czeglédy Csabának. A magánvádas büntetőeljárást Czeglédy Csaba, a DK politikusa és jogi képviselője, Litresits András kezdeményezte, miután kiderült, hogy Fiák István adott valótlan információkat az Origo újságírójának a Human Operator Zrt. állítólagos ügyeiről.

A kormány szócsöveként funkcionáló, egykoron szebb napokat megélt Origo cikkében a többi között azt állította a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó Human Operator tevékenységéről, hogy a szerződtetett diákok helyett valójában a szüleik végezték el a kiközvetített megbízásokat, így a cég a kedvezőbb adózási szabályok alkalmazása révén tisztességtelen piaci előnyt szerezett magának.

A cikk írója, Kovács András a bíróságon azt állította, Fiák István, Kósa Lajos bizalmasa volt az informátora. Mivel tudta, hogy Fiák Kósa Lajos barátja, és tekintélyes ügyvéd, nem kételkedett az információk valóságtartalmában.

Fiák, aki a Meló-Diák Holding Zrt. igazgatósági tagjaként Human Operator konkurense, a Diák-Ész elnöke, és  szintén érdekelt a diákmunka-kölcsönzési üzletágban, a csütörtöki ítélethirdetés előtt elismerte, hogy beszélt az origós újságíróval, de mint mondta, kizárólag a Human Operator tevékenysége került szóba, személyesen Czeglédy Csabát nem vádolta semmivel.

A perben a hatósági vizsgálatok nem igazolták Fiák állításait. A bíróság szerint az Origón megjelentek alkalmasak voltak arra, hogy Czeglédy becsületét nagy nyilvánosság előtt csorbítsák. Fiák István fellebbez a döntés ellen.