Így ünnepli Szeged március 15-ét

Helyi hírek Ország

A Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján több helyszínen is tart városi ünnepeségeket kedden és szerdán.

Szerdán 9.15 órakor koszorúzás lesz Petőfi Sándor és Batthyány Lajos szobránál, a  Dóm téren, a Nemzeti Emlékcsarnokban. A térzene 9.30 órakor kezdődik a Városháza előtt, a Széchenyi téren, majd következik az Országzászló ünnepélyes felvonása. Közreműködik: a Pavane Táncegyüttes és a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar

A 10.00 órakor a Klauzál téren, a Kossuth Lajos szobránál díszünnepség és koszorúzás lesz beszédet mond: Dr. Botka László polgármester. Közreműködnek: a Szegedi Nemzeti Színház művészei, a Szeged Városi Kórusegyesület összkara, vezényel: Erdős Kinga karnagy és a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar vezényel: Gyimóthi Zoltán karmester.

Március 15-én A Szent-Györgyi Albert Agóra és a művelődési házak szervezésében 9.00-12.00-ig „Petőfi Sándor és március 15.”- Játékos kutakodó séta lesz Szegeden. Családok, baráti társaságok jelentkezését várják a Széchenyi téren a kiindulópontnál. A város különböző közeli helyszínein Petőfi Sándorhoz, a márciusi eseményekhez, valamint Szegedhez kapcsolódó feladatokat oldhatnak meg a csapatok.

Egy kecskéstelepi eseménnyel már hétfőn elkezdődtek a megemlékezések, ezek ma is folytatódnak.

Kedden 10 órakor a Petőfi-telepi Művelődési Ház és a Petőfi Sándor Általános Iskola koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezése lesz a közös udvarban, majd a Petőfi Sándor szobornál a Fő téren Ünnepi beszédet mond: Szénási Róbert önkormányzati képviselő.

Újszeged 10 órakor a Gregor József Általános Iskola ünnepi megemlékezését a Bálint Sándor Művelődési Házban tartják.

Szőregen 11 órakor a Tömörkény István Művelődési Házban ünnepi megemlékezést tartanak a Kossuth Lajos Általános Iskola tanulóinak közreműködésével, majd koszorúzás lesz a Hősök terén és díszsortűz az 1848/49-es szabadságharc Szegedi III. Honvédzászlóalj hagyományőrző Egyesület tagjainak közreműködésével.

Tápén 13 órakor lesz az ünnepség a Bálint Sándor Tagiskola tornatermében, majd 14 órakor koszorúzás az Országzászlónál. Közreműködnek a Petőfi Sándor Általános Iskola Bálint Sándor Tagiskola tanulói és az iskola kórusa, beszédet mond: Szécsényi Rózsa önkormányzati képviselő.

Szentmihályon 17 órakor ünnepi megemlékezés és koszorúzás lesz az Emlék téren a Szentmihályi Móricz Zsigmond Művelődési Ház és a Szentmihályi Egyesület szervezésében.

Kiskundorozsmán március 15-én 9 órakor lesz az ünnepi megemlékezés Petőfi Sándor Művelődési Házban, beszédet mond: Ruzsa Roland önkormányzati képviselő Közreműködnek a Jerney János Általános iskola tanulói és Lapu Laura Dóra A műsort követően koszorúzás lesz a Polgármesteri Hivatal Kiskundorozsmai kirendeltsége előtti Dísz téren.

Gyálarét szerdán 16 órakor kezdődik az ünnepi megemlékezés és a koszorúzás a Fő téren a kopjafánál a Gyálaréti Művelődési Centrum és a Gyálaréti Lokálpatrióta Egyesület szervezésében.

Március 16-án 11 órakor „A bennünk élő Petőfi” – XXVIII. Újszegedi Gyermekrajz Kiállítás ünnepélyes megnyitója lesz a Bálint Sándor Művelődési Házban. Ugyanitt 15 órakor „Feltámadott a tenger” – Irodalmi összeállítás lesz Petőfi Sándor születésének 200. és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója tiszteletére.