Szeged, Bartók tér, felújítás

Több teret is megújítanak Szegeden

Gazdaság Helyi hírek

Megújítaná a szegedi önkormányzat a Lechner, az Aradi vértanúk és a Bartók teret, valamint Petőfitelep Fő terét is, a munkák még az idén elindulhatnak.

Az utak karbantartására idén 1,1 milliárd forint, a városrészi központok felújítására 500 millió forint jut, mely keretében felújítanák a Lechner teret, az Aradi vértanúk terét, Petőfitelepi Fő teret és a Bartók teret is. Ezek a beruházások idén csak elindulnak, nem feltétlenül fejeződnek be.Legsürgetőbb talán a Bartók tér felújítása, a város egyik legrégebbi szégyenfoltja ez a betontenger, mellette egy másik szégyenfolttal, a több évtizedes Centrum-gödörrel.

A pénz kevés a terek méretéhez képest, így csak arra lehet számítani, hogy részben teszik azokat rendbe. Sőt, a Lechner térről tudni lehet, hogy még nem lesz semmi a modern tervekből, csupán a kápolna előtti teret és utakat hozzák helyre.

Többek között új arculatot kap a petőfitelepi Fő tér is, talán erről tudni a legtöbbet. Nemcsak megszépül, de valamelyest ki is bővül a tér: az autóbuszok által használt területből, a jelenlegi buszforduló négy sávjából egyet elvesznek és a leendő új közpark zöldterületéhez csatolják, hogy egybefüggő pihenőövezet és rendezvényhelyszín alakuljon ki.

A zöld területen új és felújított utcabútorok mellett egy ivókút is helyet kap majd. A füves terület és a Szántó Kovács János utca közötti megrepedezett járdát megszüntetik, nem lesz szükség rá, mert az itt található buszmegállót is áthelyezik. Egységesítik, egybe vonják össze a ma még két buszmegállót, a téren, a fedett megálló mögött található kerékpártámaszokat is áthelyezik, a terület be nem füvesített része pedig térburkolatot kap – írja város önkormányzati portálja, a szeged.hu.

Nagyon ráfér a felújítás a leginkább belvárosi Aradi vértanúk terére is, gyakran tartanak itt megemlékezéseket, rendezvényeket. Nem beszélve arról, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékokra érkezők is látják a kopott téglaburkolatot, kitörhetik a bokájukat a “kátyúkban”, és a medence is nagyon messze van a ma elfogadható szinttől.

Fotók: Frank Yvette