Szegedért Alapítvány

Átadták a Szegedért Alapítvány elismeréseit, az idei fődíjas Szeri István

Gazdaság Helyi hírek Kultúra Ország

Harmincnegyedik alkalommal adták át szombat este a Szegedért Alapítvány díjait. Az elismeréseket a Szegedi Nemzeti Színházban rendezett szombati gálaműsoron vehették át a díjazottak. Idén az alapítvány fődíját Szeri István, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tiszteletbeli elnöke, korábbi Volán igazgató kapta.

Ünnepi köszöntőjében Debreczeni Mónika, az lapítvány soros elnöke, a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet birtokigazgatója felidézte, hogy 1989 októberében Debreceni Pál javaslatára hogyan született meg a Szegedért Alapítvány – írja az eseményről szóló tudósításában a város önkormányzati portálja, a szeged.hu.

Akkor kettős cél tűztek maguk elé az alapítók: egyrészt azt, hogy az alapítvány tegyen meg mindent a városban élő és annak hírnevét gazdagító személyek elismerésében, a másrészt, hogy teremtse meg annak feltételeit, hogy az itt felnövekvő nemzedékek Szegeden képzeljék el jövőjüket. Legyen kedvük és perspektívájuk ahhoz, hogy ebben a városban alkossanak.

Eddig összesen eddig 120 millió forintot fordított az alapítvány különböző tudományos és művészeti fesztiválok megszervezésére, a városhoz köthető kötetek megjelentetésére, civilek támogatására, valamint saját szervezésű nyári kulturális programokra.

Az esten a művészeti kuratórium Gregor József-díját ebben az évben Rácz Tibor színművész, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja vehette át. A társadalmi-állampolgári kuratórium Debreczeni Pál-díját Bartyik Katalin gyermekgyógyász, hematológus, onkológus érdemelte ki. A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját pedig Lengyel Imre közgazdásznak ítélték oda.

A kuratórium döntése alapján az alapítvány fődíját 2023-ban Szeri István, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tiszteletbeli elnöke kapta.

Szeri István kapja idén a Szegedért Alapítvány fődíját

Szeri István huszonhárom éven keresztül vezette a Tisza Volán Zrt. -t. A közjogi kamarák megalakulásával ő lett a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara első elnöke, 14 éven át töltötte be ezt a pozíciót. Szeged színházművészetének, zenei és sport életének elkötelezett támogatója. Alapító elnöke a Szeged Első Lions Klubnak. A város gazdasági, kulturális, sportéletének és a civil közösségek ismert és becsült szereplője, szegediként több mint négy évtizede rendkívül sokat tett városunk hírnevének és ismertségének öregbítéséért.

A nyitóképen Debreczeni Mónika adja át a fődíjat Szeri Istvánnak. Fotók: Iványi Aurél/szeged.hu. Itt megnézheti az est óriásgalériáját is.